Federația Sanitas face un prim bilanț al realizărilor din ultimii doi ani

by Stefania Crisan

Federația Sanitas pune pe lista din  2023-2024 o serie de realizări care, după cum spun liderii organizației îi vizează pe toți angajații din Sănătate și Asistență Socială pornind de la creșteri salariale, deblocarea de posturi, acordarea de vouchere de vacanță și multe alte drepturi prevăzute de lege.

Sanitas pune pe primul loc pe listă acordarea unei indemnizații lunare de 500 de lei pentru toți asistenții medicali și de 100 – 300 de lei pentru toate categoriile de salariați care asigură continuitatea.

Un alt punct bifat ca realizat din lista revendicărilor  Sanitas este acordarea unei indemnizații pentru efectuarea gărzilor suplimentare după cum urmează:500 – 1000 pentru medicii primari și specialiști; 500 – 1000 pentru biologi, chimiști, biochimiști; 250 – 500 pentru medicii rezidenți; 350 – 700 pentru medici.

Tot la capitolul realizări, Sanitas reamintește membrilor săi că a  început procesul împotriva Guvernului României pentru drepturile salariale neacordate în ultimii trei ani angajaților din Sănătate și Asistență socială, în baza Legii 153/2017. Primul termen din acest proces a fost la data de 1 aprilie 2024, la Curtea de Apel București, următorul termen fiind stabilit la data de 13 mai 2024. Instanța a solicitat Federației Sanitas să depună copii în format electronic de pe CIM-urile membrilor săi pe care îi reprezintă în proces, până la termenul de luna viitoare.

Alte revendicări soluționate:

– deblocarea a peste 10.000 de posturi în sistemul public de Sănătate și în cel de Asistență Socială;

– încadrarea tuturor salariaților din Anexa II și Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariații din Sănătate cât și cei din Asistență socială) la salariul de bază maxim prevăzut de lege;

– trecerea personalului de suport (membri SANITAS) din Sănătate de pe Anexa VIII pe Anexa VII;

– finanțarea voucherelor de vacanță (care riscau să nu fie acordate în 2023) pentru toți salariații din sistem (va rămâne regulă pentru anii viitori);

– legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariații din Sănătate;

– negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă pentru sectorul de negociere colectivă Sănătate;

– declanșarea procedurilor pentru începerea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență Socială.

– creșterea salariilor de bază cu 26,8%, în medie până la jumătatea anului 2024, în Sănătate;

– creșterea salariilor de bază cu 20% până la jumătatea anului 2024, în Asistență Socială;

– corectarea inechităților salariale pentru unele funcții de conducere: director economic, director de îngrijiri, asistent șef/coordonator.

You may also like

Leave a Comment