Românii din Italia s-au întrecut la gătit în cadrul concursului ”Româncuța în bucătărie”

by Stefania Crisan

În duminica premergătoare Postului Sfintelor Paști, localitatea Livorno din regiunea Toscana a fost animată de numeroși români prezenți la cea de-a XII-a ediție a concursului culinar „Româncuța în bucătărie „. După cum am aflat de la sătmăreanul Honoriu Barnișca, fiu al satului Bixad stabilit de mai bine de 20 de ani în Italia, acest concurs la care a făcut parte din juriu se poate număra printr activitățile de succes care atrage an de an numeroși români dornici să-și etaleze priceperea în ale bucătăriei românești și de ce nu, încă un motiv de a reuni comunitatea cu mic cu mare în jurul mesei cu bucate alese.

Evenimentul a fost organizat de Lucia Bîrle,  la biserica Greco catolică ” Nașterea Maicii Domnului” alături de preotul Vasile Orghici originar din Botiza, judetul Maramureș și enoriașii acestei parohii.

 La Sfânta Liturghie de dinaintea concursului au fost și preoții Ioan Rodina din partea comunității românești din Pisa, născut la Jibou, iar din partea comunității românești din Florența – Firenze părintele Sician Valer, originar din Satu Mare , slujitor al bisericii „San Pietro in Gattolino”. 

La acest concurs au participat 11 concurenți, 10 femei și un bărbat, din toate colțurile țării. Fiecare a venit cu diferite bunătăți atât din bucătăria românească, dar și cea italiană, basarabeană și rusă. Ediția din acest an a fost câștigată de singurul concurent bărbat, Adrian Dima. El a venit la concurs alături de membrii comunitătii românești din Florența. După cum a remarcat Honorius Barnișca, la eveniment au participat români din regiunea Toscana, dar și câțiva împătimiți ai artei culinare veniți de la Roma. Premiile au fost oferite de Romit TV, Digi Mobil Italia, iar atmosfera a fost întreținută de formația Costy și formația din Pisa. Printre oaspeți au fost și reprezentanți ai Consulatului Român din Bologna, de care aparțin aproximativ 200 000 de români.

”În cadrul juriului a fost prezentă ș profesoara Monica, care este foarte legată de țara noastră, având foarte mulți elevi români. Alături de părintele Vasile Orghici de-a lungul timpului au dat curs mai multor inițiative de susținere a românilor din Livorno. A fost o zi plină de bucurie, oamenii s-au simțit bine, au gustat din preparatele gătite pentru acest concurs, care au fost din belșug, extrem de gustoase și variate. Acest lucru arată totodată dragostea pe care o poartă în suflet fiecare participant față de locurile natale explorând o multitudine de retețe care de bună seamă indică bogăția culinară din bucătăria românească și nu numai. Cu atâtea bunătăți vă dați seama că ne-a fost destul de greu să alegem cel mai reușit preparat. Poate mai mult decât orice altceva a fost faptul că am petrecut timp de calitate împreună, am socializat, ne-am simțit bine, cee ace a fost cu siguranță o adevărată binecuvântare” a spus Honorius Barnișca

You may also like

Leave a Comment