Concursul de Arte plastice „Ion Popdan”, ediția a VI-a și-a desemnat câștigătorii

by Stefania Crisan

Vineri, 5 aprilie 2024, Sala oglinzilor de la Biblioteca Județeană Satu Mare a găzduit vernisajul celei de-a VI-a ediții a Concursului internațional de arte plastice „Ion Popdan”, în organizarea Școlii de Arte Satu Mare.

În ediția din acest an a concursului amintit s-au înscris 44 de concurenți din România, respectiv de la școlile de arte din Baia Mare, Cluj Napoca, Botoșani, Suceava, Târgu Jiu, Zalău, Târgu Mureș și Satu Mare, precum și din Ungaria. Tema propusă a fost „Scara – suport imaginar al creșterii”. În deschiderea vernisajului, directorul instituției organizatoare, Mircea Deac i-a felicitat pe concurenții prezenți la acest moment festiv și în egală măsură pe coordonatoarea grupului de temerari de la secția pictură grafică a Școlii de Arte, artistul plastic, Cristina Busuioc, responsabil cu organizarea concursului.

Referitor la tema aleasă, Cristina Busuioc a vorbit despre simbolistica scării în diverse culturi, amintind totodată că ea reprezintă simbolul dualități și totodată ascensiunea prin dorință și efort personal. ”Scara ne amintește de asemenea, că atingerea celor tărâmuri ale conștiinței nu este o călătorie scurtă și rapidă. Fiecare treaptă reprezintă o ascensiune prin care înțelepciunea, cunoașterea, iluminarea și perfecțiunea sunt câștigate de noi, pas cu pas. Simbolul arhetipal al unei scări reprezintă adesea progresul, creșterea și călătoria către niveluri mai înalte de conștiință, iluminare spirituală” a  subliniat Cristina Busuioc

Au fost selectate 16 lucrări pentru concursul final, iar la vernisajul care a avut loc vineri, au fost anunțate și premiile câștigate de concurenți, după cum urmează:locul II – Budea Melisa Natasha, Baia Mare; locul II – Szasz Eugen – Satu Mare; locul III – Macoveiciuc Maria – Suceava; locul III – Fiț Carmen – Satu Mare;

locul III – Buliga Delia – Botoșani; locul III – Bene Denisa – Satu Mare ; locul III – Juhasz Emese – Satu Mare; mențiune – Ludu Sofia – Cluj Napoca; mențiune – Țura Iulia – Satu Mare;  mențiune – Suceveanu Eva – Botoșani; mențiune – Pop Greta- Satu Mare

Organizatorii concursului au ținut să menționeze că, după evaluarea lucrărilor trimise de concurenții selectați în urma etapei online (prin trimiterea de imagini către organizatori), juriul a hotărât să nu acorde marele premiu și nici premii pentru locul I, astfel că premiile au fost redistribuite.

”Mulțumim încă o dată tuturor celor care au trimis lucrări pentru concurs și le dorim în continuare mult succes în activitatea artistică!”

Nu în ultimul rând, amintim faptul că acest spațiu luminos rezervat vernisajului, Sala oglinzilor cum mai este cunoscută a devenit locul unde cursanții Școlii de Arte din Satu Mare de la secția pictură și grafică coordonați de profesorii Cristina Busuioc (pictură) și Aurelian Busuioc (grafică) săptămână de săptămână dau frâu creativității, așază pe pânză reprezentări inedite, expresii ale trăirilor sufletești, abordări autentice care invită privitorul să le descopere mesajul. Tematica concursului a stârnit interesul acestora de a transmite prin culoare înțelegerea acestui element simbol, lucrările lor fiind apreciate de juriu cât și de toți cei prezenți la vernisaj. Le-au fost alături oameni dragi, familiile lor, prieteni, cunoscuți care au putut să vadă lucrările pe care le-au realizat, ideile din spatele lor, să le aprecieze munca și talentul.

 Fie că vorbim de adulți sau grupa de copii, cursanții secției de pictură și grafică au găsit în acest loc datorită oamenilor inimoși care îi coordonează un teren fertil dezvoltării lor artistice, o scară pe care ei urcă cu răbdare,  pas cu pas în formarea lor în a dobândi cele mai valoroase informații și deprinderi specifice artei plastice.

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment