Amenzi de cinci ori mai mari pentru centrele de asistență socială fără licență

by Stefania Crisan

Legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale  care reformează întreg sistemul de asistență socială a fost promulgată. Actul normativ cuprinde o serie de modificări, după cum susține ministrul Simona Bucura Oprescu menite să îmbunătățească protecția beneficiarilor  atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii trebuie să le îndeplinească cât și în privința finanțării

Legea prevede printre altele, ca niciun serviciu social să nu poată funcționa, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali. Se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei. Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control.

Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.

De asemenea, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță înființarea unui registru național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare;

Se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai ușor de urmărit și totodată, se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale.

Prevederile legislative vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

You may also like

Leave a Comment