În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte armate, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, Ziua Mondială a Sănătății are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.
Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizației Mondiale a Sănătății (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale OMS au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Contituția României.
OMS a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat. Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate.
Implicarea liderilor politici în deciziile pentru sănătatea oamenilor și a comunității reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni pe care decidenții le pot realiza pentru a asigura servicii de sănătate disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, pretutindeni. Atenția este îndreptată astfel atât asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, cât și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate. Protejarea sănătății proprii și a celor din jur: familie, colegi, întreaga populație este o datorie a noastră, a tuturor: trebuie să contribuim fiecare, nu doar să așteptăm îmbunătățirea situației prin programe ample pentru sănătate.