Spitalele din județul Satu Mare vor putea organiza concursurile de ocupare pe post mult mai simplu

by Stefania Crisan

Unitățile sanitare cu paturi din județul Satu Mare vor putea organiza concursurile de ocupare pe post printr-o procedură simplificată.

Ministerul Sănătății a redus substantial termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unitățile sanitare publice prin consurs,inclusive posturile temporar vacante prin modificarea ordinului Ministerului Sănătății nr.166/2023. Atfel, termenul pentru  un post vacant a fost diminuat de la 100 la 35 de zile, iar cel temporar vacant de la 40 la 20 de zile.

De asemenea, au fost scurtate termenele pentru eliberarea avizului de la Colegiul Medicilor, respectiv de la 5 zile la 2 zile.

Procedura de organizare a concursului a fost simplificată de la 90 de zile, la maximum 30 de zile lucrătoare, la fel și termenul prevăzt pentru publicarea rezultatelor de la 5 zile la 3 zile. 

”Unitatea sanitară poate să accelereze procedurile şi să termine aceste concursuri în maxim o lună, din momentul publicării. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor, pentru că şi în prima jumătate a anului trecut erau numeroase posturi libere în unităţile sanitare, care pur şi simplu nu au fost scoase la concurs. Dacă nu le scoţi la concurs, este evident că nu poţi să le ocupi”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

El a menţionat că, în ce priveşte posturile vacante temporar, termenele maxime au scăzut de la 40 de zile la 20 de zile.

„Cine scoate acum postul la concurs, până la jumătatea lunii februarie poate să aibă personalul angajat, atât asistenţi medicali, cât şi medici, cât şi personal auxiliar, în limita posturilor aprobate pentru fiecare unitate sanitară”, a explicat Rafila.

Totodată, începând din acest an, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate, de la data de 1 ianuarie, se pot ocupa fără memorandum.

 În prezent Spitalul Județean de urgență Satu Mare se confruntă cu un deficit de 33 medici vizând 19 specialități atât la nivelul secțiilor/serviciilor cât și a cabinetelor din ambulatoriul de specialitate. Cel mai mare deficit este înregistrat la Unitatea de Primiri Urgență Satu Mare fiind nevoie de cel puțin 8 medici. De asemenea, secțiile de Diabetologie și boli metabolice, Radiologie și imagistică medicale se confruntă, de asemenea, cu lipsa de medici. ”Menționăm că o parte dintre aceste posture (medicină de urgență și altele) au fost scoase la concurs pe parcursul anului trecut însă nu s-au prezentat medici. Imediat după deblocare posturilor, în sistemul sanitar vor fi organizate concursui în vederea corectării deficitului existent” se arată într-o informare a biroului de presă SJU Satu Mare.

Deocamdată până la data de 15 ianuarie 2024 au fost postate pe portalul posturi.gov doar două anunțuri din partea Spitalului Orășenesc Negrești Oaș și vizează postul de medic specialist pentru laboratorul de analize medicale.

Guvernul României a aprobat la data de 11 ianuarie 2024, scoaterea la concurs a peste 7600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială, în urma a două Memorandumuri propuse de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Peste 3000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale.

You may also like

Leave a Comment