Jandarmeria Satu Mare: Exercițiu demonstrativ pe stadionul „Daniel Prodan”

by Stefania Crisan

Jandarmii sătmăreni, cu sprijinul colegilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj Napoca, împreună cu polițiști din cadrul IPJ Satu Mare, lucrători din cadrul ISU Someș Satu Mare, specialiști din cadrul Direcției Județene de Informații Maramureș, polițiști locali și reprezentanți ai societăților de pază,  au desfășurat, miercuri, 6 martie 2024, în incinta Stadionului „Daniel Prodan” din municipiul Satu Mare, un exercițiu demonstrativ, se arată într-un comunicat al Compartimentului de informare al Jardarmeriei Satu Mare.

Prin intermediul acestei activități s-a prezentat modul de intervenție în cazul unor manifestări violente și a izbucnirii unui scandal de amploare la un meci de fotbal. Scenariul  pus la cale de Jandarmerie a fost următorul:Un grup de suporteri provoacă scandal în tribuna stadionului, iar personalul firmei de pază încearcă evacuarea acestora. Punctul central al exercițiului a fost momentul în care suporterii devin violenți și este solicitată intervenția Jandarmeriei pentru evacuarea acestora.

Astfel, exercițiul s-a desfășurat pe mai multe paliere, de la intrarea suporterilor în stadion, până la defluirea acestora.

În prima parte au fost simulate aspecte ce pot apărea cu ocazia efectuării accesului în stadion.

Apoi au fost prezentate mai multe situații ipotetice legate de conflictele care se pot isca între suporteri, punctul culminant fiind atins atunci când un grup de suporteri trec de la injurii și apostrofări verbale ale susținătorilor echipei adverse la acte de violență. Personalul fimei de pază intervine, și întrucât nu reușește să – i domolească pe agresori, solicită sprijinul Jandarmeriei, care intervine și procedează la evacuarea suporterilor recalcitranți.

 Întrucât suporterii aprind torțe și alte materiale pirotehnice, partida de fotbal este întreruptă, arena este evacuată, iar suporterii sunt scoși afară din arenă.

În final au intervenit pompierii pentru stingerea incediului și specialiștii din cadrul Brigăzii Pirotehnice.

Pe parcursul exercițiului s-a urmărit modul de acțiune al firmelor de pază, verificarea capacității operaționale a structurilor implicate, modul de gestionare a situațiilor și modul de cooperare a structurilor implicate, concluzia fiind că efectivele sunt pregătite pentru returul sezonului competițional.

După cum precizează organizatorii, scopul principal al exercițiului l-a constituit antrenarea forțelor implicate, pentru realizarea obiectivului general – creșterea gradului de siguranță al participanților la competițiile sportive, precum și prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

You may also like

Leave a Comment