Federația Solidaritatea Sanitară continuă protestele. Joi vor picheta Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii

by Mihaela Ghiță

Federația Solidaritatea Sanitară anunță un nou protest pentru ziua de joi, 22 februarie 2024 cu prichetarea Ministerului Sănătății și a Ministerului Muncii. La manifestarea revendicativă de joi și-au anunțat participarea 300 de membri ai organizației sindicale. Numulțumirea sindicaliștilor vizează intenția Guvernului de creștere a salariilor de bază cu doar 15% și totodată refuzul obligației legale de a negocia aceste majorări salariale.

Deși Guvernul prezintă această măsură drept o creștere salarială, ea nu reprezintă o creștere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaților din sănătate. Este doar o acoperire parțială a inflației, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de „creștere” salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale.

Acesta este principalul motiv pentru care protestele Federației ”Solidaritatea Sanitară” nu se opresc” precizează comitetul director al organizației.

După cum anunță sindicaliștii, cele două proteste de  joi vor fi continuate de „protestul din pauza de masă” și reprezintă în opinia lor o ”repetiție” pentru greva generală ce se va desfășura în data de 29.02.2024 fiind și ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale. La data de 11 martie 2024 este anunțat un mitingul național al angajaților din sănătate, care va fi desfășurat în Piața Victorie de Ziua națională a personalului

”Realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%” explică Federația Solidaritatea Sanitară

You may also like

Leave a Comment