Ambiția Ministerului Mediului: Panouri fotovoltaice pe toate acoperișurile din România

by Stefania Crisan

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice”  va dispune în acest an de un buget de două miliarde de lei, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, notează agerpres.ro. Declaraţia a fost făcută de ministru în cadrul unei conferinţe de presă în care a subliniat angajamentul de a instala panouri fotovoltaice pe toate acoperişurile din România.

Fechet a menţionat că suma alocată reprezintă un buget-record și a fost atribuită în urma succesului înregistrat în anul precedent, când  programul menționat a beneficiat de un buget de 1,75 miliarde de lei. Ministrul anunţă deschiderea unei noi sesiuni a programului „Casa Verde Fotovoltaice” în acest an, în funcţie de capacitatea de instalare a panourilor fotovoltaice. De asemenea, Mircea Fechet a evidenţiat creşterea bugetului Programului „Rabla Plus” la un miliard de lei, comparativ cu 780 de milioane de lei în anul precedent. El a subliniat că se va menţine tendinţa de realocare a fondurilor de la „Rabla Clasic” la „Rabla Plus”, susţinând astfel vehiculele cu propulsie electrică.

În plus, au fost anunţate programe noi pentru anul 2024, printre care se numără „Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, cu un ajutor de minimis de maximum 30.000 de euro pentru fiecare fermier. Alte programe includ finanţarea „Săptămânii Verzi” în şcolile din România, modernizarea iluminatului public stradal, şi un program de eficienţă energetică în clădirile publice.

Bugete semnificative au fost alocate şi pentru alte iniţiative, cum ar fi construirea de piste de biciclete (600 de milioane de lei), Programul de apă-canal (1,5 miliarde de lei) pentru sisteme integrate de alimentare cu apă şi staţii de canalizare, precum şi 500 de milioane de lei pentru decontaminarea siturilor poluate din România.

You may also like

Leave a Comment