Rugăciune comună pentru binele orașului Satu Mare și al comunității

by Stefania Crisan

Primăria Municipiului Satu Mare și Consiliul Local au organizat miercuri, 17 ianuarie 2024, la Casa Meșteșugarilor un moment de reflectare și solidaritate intitulat ”Rugăciune pentru Satu Mare” . Evenimentul a ajuns la cea de-a patra ediție și a reunit ca și până acum reprezentanți a mai multor confesiuni mânați însă de același crez pentru binele și prosperitatea orașului Satu Mare și a oamenilor care îl locuiesc. Cu toții au adus un omagiu valorilor comune promovând înțelegerea și respectul reciproc, dar și credința neclintită în ajutorul lui Dumnezeu.

Ediția din acest an s-a bucurat de participarea unui public numeros format din consilieri locali, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice din municipiu și ai ONG-urilor. 

În debutul manifestării a fost susținut un moment muzical prin interpretarea ”Ave Maria” de către solista Papp Beata acompaniată de Cvartetul FOURever format din instrumentiști ai Filarmonicii de Stat ,,Dinu Lipatti’’: Kovács Emőke – vioara 1; Mija Alina – vioara 2; Budean David – violă; Cătuna Dan – violoncel

 Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor a adresat cuvântul de bun venit însoțit de îndemnul de a cere de la Dumnezeu pentru anul 2024 înțelepciunea de a acționa cu toții prin unitatea în credință în susținerea dialogului, toleranței și a respectului.

  ,,Trăim vremuri în care familia, școala și biserica sunt sub un permanent asediu. Asistăm la un atac la aceste valori, care sunt de fapt un atac la civilizația europeană, pentru că Europa a fost fondată pe valori creștine. O societate sănătoasă se clădește cu învățătorul, medicul, profesorul și preotul. În faţa atacurilor îndreptate asupra celor mai sacre valori, este datoria noastră să lăsăm deoparte diferenţele şi să ne unim forţele. Să ne rugăm împreună pentru orașul nostru, pentru toți sătmărenii. Pentru ca prin rugăciune, dar mai ales prin faptele noastre, să facem din orașul nostru locul unde să ne simțim Acasă! Suntem într-un an în care se va încerca dezbinarea noastră. Nu-mi fac iluzii cu privire la realizarea unității în politică, dar pe temele principale ar trebui să fim uniți. Să avem capacitatea, și vom cere lui Dumnezeu să ne dea înțelepciune, de a acționa cu toții pentru unitatea în credință. Această unitate poate pune în valoare orașul nostru. Mesajul Scripturii e azi mai actual decât oricând: Nu vă temeți! Oricât ar fi de negre vremurile, Lumina venită în lume de la Dumnezeu va împrăștia întunericul. Ura, dispretul și învrăjbirea să le înlocuim cu dialogul, toleranța și respectul față de persoana și credința celuilalt. Asemenea valori pot clădi o societate sănătoasă și pot ține o societate unită. Dar, acestă unitate, aceste valori nu se păstrează prin vorbe, e nevoie să muncim zi de zi.Cu toții ne mândrim cu orașul nostru și spunem întregii lumi că am fost, suntem și vom fi un oraș iubit pentru multiculturalitatea sa. Am învățat arta de a trăi împreună, punând accentul pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne dezbină. Mai mult ca oricând, astăzi, sătmărenii au motive pentru a fi încrezători. Orașul nostru se află pe un drum bun, al creșterii și al refacerii, al modernizării și reafirmării mândriei și valorilor autentice ale comunității. Vom continua să lucrăm împreună pentru ceea ce contează cu adevărat și pentru vremurile ce ne așteaptă, este important să facem lucruri bune pentru sătmăreni! Aceasta e responsabilitatea noastră astăzi, a tuturor, oameni ai Bisericii, creștini, politicieni, de a lăsa o moștenire de care să nu ne fie rușine. Noi, sătmărenii scriem azi istoria! Sunt onorat că avem în cultele din Satu Mare un partener. Bisericile din orașul nostru fac atât de mult bine, departe de lumina reflectoarelor. De la creșele, grădinițele și școlile pe care le construim împreună, la clădirile de patrimoniu care își recapătă strălucirea, la operele de caritate și ajutorarea celor sărmani. Mulțumesc tuturor celor care veți rosti azi o rugăciune pentru Satu Mare și pentru sătmăreni” a spus primarul Kereskenyi Gabor

De asemenea, edilul Sătmarului a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației Primăriei Satu Mare și Consiliului Local. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat în mod special doamnei consilier Dohi-Trepszker Lilla pentru inițiativa organizării acestui eveniment și a implicării de care a dat dovadă.

S-au rugat pentru Satu Mare: PS Schönberger Jenő episcop Episcopia Romano-Catolică, preotul Cristian Silaghi,  reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, preotul Florin Fodoruț – vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, preotul Rácz Ervin – director general al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, pastor Danciu Ioan din partea Bisericii Penticostale, pastorul Szabó Szilárd  din partea Bisericii Baptiste Maghiare, pastorul Bogdan Mândru – Biserica Creștină după Evanghelie Filadelfia Satu Mare, pastorul Mihai Micula – Biserica Baptistă Română, preotul Pálffy Anna Mária- Biserica Unitariană și preotul Illyés Sandor –Biserica Evanghelică.

 Reprezentanții cultelor religioase s-au rugat și au cerut bunului Dumnezeu binecuvântarea pentru orașul Satu Mare și pentru locuitorii săi,  de a fi protejați de toate grelele încercări ale vremurilor pe care le trăim, pentru pacea și bunaînțelegere între oameni. Rugăciunile au fost rostite în limba română și limba maghiară.


Această inițiativă a fost un bun prilej de a consilida legăturile dintre oameni, dar în același timp a subliniat importanța păcii și a înțelegerii, de a pune început bun acestui an prin reafirmarea valorilor care definesc comunitatea sătmăreană.

You may also like

Leave a Comment