Val de căldură și disconfort termic ridicat în România

by Stefania Crisan

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de cod galben și cod portocaliu pentru valuri de căldură și disconfort termic ridicat, valabile în perioada 9-10 iulie. Conform prognozei ANM, valul de căldură se va extinde și intensifica în mai multe regiuni ale țării, inclusiv Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei. Temperaturile maxime vor oscila între 33 și 37 de grade, iar în regiunile sudice se vor înregistra valori de 38-39 de grade. În aceste zone, canicula și disconfortul termic vor fi accentuate, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce va caracteriza nopțile tropicale.

Pentru data de 10 iulie, avertizarea de cod galben rămâne în vigoare pentru toate regiunile, inclusiv județul Satu Mare, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade și disconfort termic ridicat.

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București, a fost emisă o avertizare de cod portocaliu pentru aceeași perioadă. În aceste zone, valul de căldură va persista, temperaturile maxime atingând 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, menținându-se nopțile tropicale.

Autoritățile recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să acorde o atenție deosebită copiilor și vârstnicilor.

You may also like

Leave a Comment