Torok Jozsef, bibliotecarul din Vetiș, la o nouă lansare de carte alături de colegi și prieteni

by Stefania Crisan

Să vezi un număr scris  cu litere mari pe coperta unei cărți te poate duce cu gândul la mai multe lucruri. Poți să-l atribui de pildă unui an, unei vârste, ba chiar a unei întâmplări, am merge un pic mai departe și am spune ,de ce nu, unui număr semn cu noroc. Oricare din aceste gânduri ar fi putut la fel de bine să-și găsească locul printre explicațiile unui astfel de titlu de carte. Pentru Torok Jozsef, însă, autorul cărții ”Șaizeci și șase” acest număr  leagă ca într-un șirag de mărgele, o viață, un om prin cele șaizeci și șase de  nuvele și alte scrieri.

Marți, 19 martie 2024, chiar de ziua onomasticii, Torek Jozsef și-a lansat la Biblioteca Județeană Satu Mare volumul autobiografic ”Șaizeci și șase” tradus din limba maghiară deslușind astfel misterul acestui titlu neobișnuit pentru o  carte. O scurtă privire îndreptată spre autor, invitați și gazdele evenimentului a fost suficientă să ne dăm seama că avem de-a face cu un om și un moment special. Atmosfera creată a fost la fel de destinsă precum prinderea copertelor cărții scrise de Torok Jozsef, nimic scorțos sau cu pretenții academice, ci mai degrabă putea fi surprinsă simplitatea, ușurătatea exprimării, umorul fin și caracterul camaderesc. În această notă veselă, inclusiv muzicală, Torok Jozsef sau Jozsi, cum îi spun prietenii a vorbit despre sine prin prisma scrierilor sale, dar și a cântecelor pe care le-a compus și le-a cântat cu această ocazie.

Vorbitorii,  directorul adjunct al instituției gazdă, Paula Horotan, alături de Marta Cordea și Viorel Câmpean, doi cercetători de la Secția ”Colecții speciale”, prieteni ai autorului și traducătoarea Lia Gabriela Koka – Cosma, cea care a tradus volum de față, au conturat personalitatea autorului. A fost remarcată unicitatea scrierilor lui, modul în care  înfățișează cititorului trăirile și experiențele de-o viață, descrierea locurilor natale și a oamenilor pe care i-a întâlnit prin ingenioase povestiri cu tâlc.  Cartea autobiografică ”Șaiseci și șase” a fost scrisă pe când autorul avea vârsta de 66 de ani și cuprinde tot atâtea povești, care prin originalitatea în care au fost scrise au ajuns să fie apreciate nu numai în România și Ungaria, dar și în alte țări.

Volumul ”Hatvanhat” a fost premiat la ediția 2023 a Anului Editorial Sătmărean pentru carte autobiografică în limba maghiară. Volumul a fost scris în decurs de un an, iar după cum mărturisește autorul, nu i-a fost deloc greu să aștearnă pe hârtie amintirile-i de-o viață, toate acele experiențe care i-au definit personalitatea și sensul, acela de a fi un spirit liber care și-a acceptat toate încercările vieții. Prin scrierile sale, Torok Jozsef readuce la viață amintirile dragi din vremea copilăriei și a tinereții, a oamenilor pe care i-a iubit și alături de care a trăit în cel mai autentic mod cu putință, atât în localitatea Pișcolt de unde își rădăcinile, dar și localitatea Vetiș unde s-a statornicit de ani buni.

Frumusețea momentului a fost dată și de cântecele interpretate de Torok Jozsef care au avut darul să fie apreciate nu numai cu aplauze ci și prin câțiva pași de dans.

Din datele biografice ale autorului aflăm că este bibliotecar în localitatea Vetiș. A publicat până acum două volume de poezii în limba maghiară ”Meridianele singurătății” (2010) și ”Chemarea din umbră” (2023), iar în anul 2022 a văzut lumina tiparului volumul de nuvele autobiografice ”Hatvanhat” (Șaizecișișase). Pe lângă talentul de scriitor, având în pregătire un roman de inspirație istorică, Torok Jozsef este muzician, cantautor și compozitor, a căror melodii pot fi accesate inclusiv pe Youtube.

Cuvinte de apreciere au venit din partea artistului plastic Cristina Gloria Oprișa și a managerului Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac, bun prieten al scriitorului.

Autorul și-a exprimat dorința ca aceste nuvele ale sale să reușească să țină trează atenția cititorului și să-l captiveze într- atât de mult încât să ajungă să stingă lumina abia după ce a terminat de citit și ultima pagină.

.

You may also like

Leave a Comment