Timp de două zile, peste 1000 de sătmăreni au fost evaluați medical în cadrul campaniei ”Din grijă pentru tine”

by Stefania Crisan

Grija față de aproapele s-a simțit din plin în aceste zile la Satu Mare prin derularea unei eveniment de anvergură și anume Campania de educație și prevenție sanitară ”Din grijă pentru tine”, 31 martie – 1 aprilie 2024.Zilele de sărbătoare au dat prilejul sătmărenilor să participe în număr mare la slujbele religioase, dar în aceeași măsură să își evalueze starea de sănătate. Luni, 1 aprilie în cadrul unei conferințe de presă organizatorii au subliniat impactul pozitiv pe care această acțiune o are asupra comunității sătmărene, conlucrarea excepțională dintre autorități și organizatori, dar și răspunsul prompt al cadrelor medicale, voluntarilor, într-un cuvânt al tuturor celor care se implică trup și suflet în derularea campaniei. Conform estimărilor organizatorilor peste 1.000 de sătmăreni își vor evalua starea de sănătate în cele două zile alocate campaniei, prin disponibilitatea a 30 de cabinete medicale amenajate la sediul Casei Dăinuirii de pe str. 1 Decembrie 1918, nr. 2, din curtea Catedralei Romano- Catolice din municipiul Satu Mare.

Este vorba de un spital mobil,  în cadrul cabinetelor sunt asigurate consultații și investigații medicale în specialitățile: ecografii – mamară, tiroidă, pelviană, prostată, ecografii cardiace + EKG, eco-Doppler arterial și venos, ecografie urologie – și consultații pe Departamentele Cardiologie, ORL, Stomatologie, Dermatologie și Medicină Internă.

Din datele organizatorilor, 70 de medici asigură consultațiile și investigațiile medicale fiind apreciată disponibilitatea lor.

Conferința de presă a fost moderată de Dragoș Mușat , directorul de comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România sub egida căreia s-a derulat acest eveniment. S-a dat cuvântul pe rând reprezentanților autorităților locale și organizatorilor. A vorbit: președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, dr. Paula Mare, dr. Ana-Maria Zanfir, director al Departamentului de Sănătate al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (forul național de conducere al Biserici Adventiste) și Ștefan Tomoiagă, președinte al Conferinței Transilvania de Nord a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România (forul regional de conducere al Bisericii Adventiste), președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România – Aurel Neațu și reprezentantul echipelor de voluntari.

Pe lângă partea medicală, campania ca parte a unui proiect ”Împreună pentru oameni” a derulat și o componentă de educație civică. Pentru prima dată s-au plantat 1400 de puieți de carpen și stejar pe un teren din zona Viile Satu Mare, sub îndrumarea specialiștilor  Direcției Ocolului Silvic Satu Mare, eveniment dublat de o altă activitate cu caracter cultural, prin susținerea unui concert.

Vorbitorii au evidențiat  caracterul umanitar al campaniei de sprijinire a oamenilor în identificarea problemelor de sănătate în contextul social al zilelor noastre. Campania derulată la Satu Mare poate fi văzută și că prelungire a mâinii lui Dumnezeu în împlinirea binelui  prin oameni și pentru oameni.

Este a 19-a acțiune a Bisericii Adventiste prin campania ”Din grijă pentru tine” derulată în ultimii doi ani a subliniat, Dragoș Mușat.

”Suntem la Satu Mare și suntem fericiți pentru că reușim să descoperim anumite lucruri cu ajutorul prietenilor. Aici la Satu Mare am găsit o deschidere totală” a evidențiat Dragoș Mușat.

 ”Prima dată când a venit delegația condusă de domnul Pop pe car e îl știu de câteva decenii împreună cu pastorul David, cu multă ambiție… cred că ne-au convins în 30 de secunde ca să fim parteneri la acest proiect și am fost parteneri pe bune.  Mulțumim pe această cale și Bisericii Romano-Catolice care a oferit locația, care a avut grijă ca prin acest edificiu să aibă grijă nu numai de sufletul oamenilor.  Vă mulțumesc că faceți screening. (…) Oricine face screenind ușurează și viața oamenilor, dar și viața sistemului medical din România. Este o inițiativă binevenită. Eu deja vă lansez invitația că vă așteptăm înapoi, cu alte programe.  Haideți să mergem între oameni și în alte locații dacă se poate și să fie o zi plină de reușite” a spus președintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba.

You may also like

Leave a Comment