Seară de excepție la Muzeul de Artă în compania percuționistului Cserey Csaba

by Stefania Crisan

Muzeul de Artă din Satu Mare a fost locul unde muzica si arta grafică, dar și ospitalitatea gazdelor au constituit ingredientele unei seri reușite de vineri, 9 februarie 2024. Tobele lui Cserey Csaba, Csapcsi cum îi spun prietenii, suntetul fluierului lui Marin Grigorean și ospitalitatea oamenilor de la muzeu au dat serii o notă aparte, de relaxare și voie bună, exact ceea ce este potrivit după o săptămână de muncă cu multe provocări și agitație. Invitația Muzeului Județean a fost onorată de numeroși sătmăreni dornici să-și ofere clipe de răgaz într-un cadru cu totul aparte.

Un cuvânt de bun venit a fost adresat publicului de către Mihaela Grigorean care și-a exprimat încântarea de a vedea că sătmărenii răspund invitației de a participa la evenimentele pe care le organizează muzeul. Șefa Secției de Artă,  Liuba Horvath a vorbit despre expoziția celei de-a 12-a Bienale de grafică pentru copii și tineret, eveniment care include Muzeul Județean  Satu Mare pe lista partenerilor acestui proiect cultural inedit, iar colega sa, Cristina Busuioc a prezentat câteva date referitoare la tehnica linogravurii folosită în realizarea lucrărilor expuse.  Pentru a exemplifica  mult mai bine tehnica folosită, publicul a avut ocazia să vadă inclusiv două filmulețe cu tehnici de lucru tipografice, iar astfel să dobândească informații despre valoarea lucrărilor care fac obiectul bienalei de grafică.

Câteva cuvinte a adresat și managerul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta cu referire la cea de-a doua expoziție găzduită de instituție – ”Salut Vazaha”, o expoziție de fotografie documentară din ținutul Madagascar, lucrări  realizate de o doamnă fotograf originară din Satu Mare care a trăit vreme îndelungată în afara țării. Această expoziție se leagă într-un mod armonios de un alt moment al serii, acela al muzicii interpretate  la diferite tobe: RASPA SHAMAN, OCEANIC, DARBUKKA, HANGDRUM, DJEMBE, TALKING DRUM. .

Aceste câteva tobe au oferit  oaspeților o seară interesantă purtându-i prin fascinantele acorduri afro – orientale interpretate de Cserey Csaba într-o lume misterioasă, unde fiecare fibrație a sunetului a transpus auditoriul în locuri mai puțin cunoscute. A fost o seară interactivă, unde bătutul din palme al publicului a acompaniat ritmurile bătăilor la tobe, i-a făcut să simtă frumusețea muzicii orientale prin aceste instrumente de percuție și să se bucure unii cu alții.

Finalul serii a fost dat într-o notă tradițională, toți cei de față fiind invitați la un pahar de vorbă și câteva bucate specifice Țării Oașului. Putem spune fără nicio reținere că și de această dată oamenii Muzeului Județean Satu Mare s-au dovedit gazde bune unde preocuparea față de oaspeți a fost cheia unei seri cu multă voie bună.

You may also like

Leave a Comment