Consiliul Județean Satu Mare continuă să investească și în 2024 în dezvoltarea județului

by Stefania Crisan

Consiliul Județean Satu Mare lansează pentru anul 2024 o serie de noi proiecte de anvergură pentru județul Satu Mare. Sunt vizate domenii importante de activitate; sănătate, transport, infrastructura, educație, cultură, agrement etc.

Luni, 12 februarie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, board-ul Consiliului Județean a prezentat un bilanț al activității din anul 2023, dar și  prioritățile anului în curs. Așa cum a precizat președintele CJ, Pataki Csaba cele mai multe proiecte au fost implementare cu ajutorul fondurilor europene, o sesursă financiară importantă care a permis investiții pentru dezvoltarea județului și îmbunătățirea calității vieții sătmărenilor.

Un proiect de amploare derulat de CJ în 2023 a fost cel de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Satu Mare, o investiție record în valoare de 88 de milioane de euro. Prin lucrările realizate aeroportul sătmărean va ajunge unul dintre cele mai moderne aeroporturi din țară. În acest mod Satu Mare va deveni mult mai atractiv pentru companiile aeriene, iar pasagerii vor avea opțiuni de călătorie diversificate, este de părere președintele CJ, Pataki Csaba

Finalizarea domeniului schiabil de la Luna Șes și deschiderea pârtiei de schi este o altă reușită majoră a Consiliului Județean, fiind prevăzut un impact uriaș atât asupra dezvoltării turismului, cât și a economiei din județ. La scurtă vreme de la deschidere, pârtia de la Luna Șes a devenit noua destinație preferată pentru sporturile de iarnă atât pentru sătmăreni, cât și pentru schiorii din județele învecinate.   Săptămâna trecută a fost avizat și Planul Urbanistic Zonal pentru domeniul schiabil de la Luna Șes.

Alte proiecte de referință sunt cele din domeniul sănătății: extinderea și modernizarea Unității de Primire Urgențe Pediatrice, înființarea Centrului AVC din cadrul Secției de Neurologie, extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Specialitate din Tășnad și a Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș, precum și dotarea cu aparatură medicală performantă a celor mai importante secții ale Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. 

O atenție deosebită a fost acordată în 2023 reabilitării și extinderii rețelei de drumuri județene. Zeci de kilometri de șosele au fost modernizate pentru a îmbunătăți nu doar mobilitatea, ci și siguranța rutieră. În paralel cu lucrările la infrastructura rutieră, în zeci de localități ale județului s-au derulat lucrări de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare, un proiect amplu în valoare de un miliard de lei. Stadiul fizic de realizare a acestei investiții depășește 85 de procente.

     Extrem de importantă este și realizarea rețelei județene de protecție antigrindină. Cele 40 de stații instalate în județ, vor pune la adăpost de efectele grindinei culturile agricole și proprietățile de pe întreaga suprafață a județului. Generatoarele terestre vor intra în funcțiune din primăvara acestui an.

      Cele 37 de microbuze școlare electrice pe care Consiliul Județean Satu Mare le achiziționează cu fonduri europene pentru elevii din zeci de localități ale județului Satu Mare, cu ajutorul a două proiecte în valoare totală de aproape 51 de milioane de lei, vor avea un  impact pozitiv în dezvoltarea infrastructurii educaționale.

   Un alt aspect important este dezvoltarea infrastructurii culturale. Ne referim aici la amplul proiect de modernizare a clădirii principale a Muzeului Județean, investiție care se apropie de finalizare. Se construiesc spații moderne și inovative care vor pune în valoare colecțiile muzeale și vor atrage numeroși vizitatori. 

   Potrivit președintelului Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, impactul economic al acestor investiții nu poate fi subestimat: “2023 a fost un an dificil din punct de vedere economic și cu multiple provocări pe plan social. Cu toate acestea, datorită numeroaselor investiții publice finalizate sau demarate în ultimul an, se observă o revigorare a vieții economice la nivelul județului. Întreaga echipă a Consiliului Județean Satu Mare s-a concentrat pe îmbunătățirea calității vieții locuitorilor acestui județ, iar progresele sunt vizibile. Ne-am axat pe dezvoltarea durabilă, am susținut proiecte de infrastructură, am îmbunătățit serviciile sociale și am sprijinit sectorul economic local”, a declarat Pataki Csaba.

  Susținerea proiectelor de dezvoltare rămâne o prioritate pentru Consiliul Județean Satu Mare și în anul 2024. Bugetul pentru acest an este de 476.896.000 lei. Cele mai multe fonduri, 274.168.070 lei, sunt destinate susținerii proiectelor de dezvoltare, iar cheltuielile de funcționare sunt prevăzute la 202.727.930 lei. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a prezentat cele mai importante proiecte care vor fi derulate de instituție în acest an.

Astfel, în acest an vor fi finalizate lucrările la următoarele investiții:

  • Modernizarea Aeroportului Internațional Satu Mare
  • Extinderea Unității de Primire Urgențe Pediatrice și dotarea cu echipamente moderne, inclusiv cu un CT performant 
  • Modernizarea drumului județean dintre Supuru de Jos și zona Fărcășura   
  • Modernizarea drumului județean Ardud – Viile Satu Mare și Necopoi – Cărășeu
  • Modernizarea drumului județean Boghiş – Dacia – Moftinu Mare
  • Înlocuirea tâmplăriei clădirii Spitalului Vechi din Satu Mare
  • Modernizarea clădirii Muzeului Județean și dotarea cu tehnică digitală
  • Construirea a trei case de tip familial – două în Halmeu, una în Tășnad –  și a unui Centru de zi în Halmeu, pentru copiii instituționalizați
  • Construirea Bazei Salvamont din localitatea Bătarci.

O serie de investiții noi vor demara în 2024, din care 15 sunt prioritare pentru Consiliul Județean Satu Mare

  • Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județ – modernizarea cu fonduri europene, în valoare de peste 40 de milioane de euro, a drumului județean DJ 193, în lungime de 40 km, care traversează 13 localități: Păulești, Ambud, Petin, Apateu, Corod, Culciu Mic, Culciu Mare, Cărășeu, Lipău, Valea Vinului, Roșiori, Pomi, Borlești.
  • Modernizarea drumului județean Petea – Atea – Peleș – Pelișor – Bercu  – Bercu Nou – Micula – Agriș – Ciuperceni
  • Modernizarea drumului județean Pișcolt – Andrid
  • Iluminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate
  • Modernizarea a două poduri din județ – podul peste Valea Bârsăului și podul peste Râul Tâlna
  • Reabilitarea spitalelor din Negrești – Oaș și Tășnad
  • Reabilitarea Ambulatoriului din Tășnad
  • Închiderea depozitului de deșeuri de pe strada Odoreului din municipiul Satu Mare. Zona va fi ecologizată pe o suprafață de 35 de hectare
  • Construirea Centrului de gestionare a situațiilor de urgență
  • Achiziționarea unui utilaj de mărunțire și compactare a deșeurilor menajere pentru Depozitul Ecologic Doba 
  • Realizarea unei stații de epurare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare
  • Dotarea Serviciului de Medicină Legală cu un aparat de depistare a tuturor formelor de droguri (în parteneriat cu Primăria Satu Mare)
  • Reabilitarea sălii de spectacole a Filarmonicii “Dinu Lipatti”
  • Reabilitarea energetică a clădirii Palatului Administrativ
  • Construirea traseelor cicloturistice în zona Țării Oașului.

You may also like

Leave a Comment