Sătmărenii au adus un omagiu Armatei Române de Ziua Independeței

by Stefania Crisan

În fața monumentului Ostașului Român din Satu Mare vineri, 10 mai 2024, cu ocazia cinstirii Independenței Naționale a României a fost adus un omagiu în memoria bravilor soldați români care s-au jertfit pentru neam și patrie. La acest moment au luat parte oficialitățile locale și județene, reprezentanți ai structurilor MAI, veteranilor de război și a mai mai multor organizații județene de partid. De asemenea, manifestările dedicate Zilei Independenței i-au adunat pe sătmăreni fiind remarcate grupuri de seniori, tineri și copii, dar și simpli trecători dornici să asiste la ceremonie.

După prezentarea Onorului și intonarea Imnului de Stat al României,  preoții Cristian Silaghi de la Jandarmeria Satu Mare și Florin Silaghi, preot la Penitenciarul Satu Mare au oficiat un parastas întru pomenirea eroilor care au murit pe câmpurile de luptă.

Un astfel de moment a surprins printre altele și starea sufletească a unora dintre participanți. Fiind vinerea din Săptămâna Luminată, ziua praznicului Izvorului Tămăduirii s-au împletit în chip minunat mesajele transmise oamenilor în direcția sacrificiului și devotamentului. La un moment dat din mulțime o voce a salutat cu Hristos a înviat!, iar un copil de-o șchioapă a răspuns neîntârziat ”Adevărat a Înviat!, fiind încă o dovadă vie a credinței sătmărenilor în valorile care stau la temelia identității neamului nostru românesc.

Prefectul Ioan Tibil a subliniat în cadrul alocuțiunii sale momentul istoric de la 10 mai 1877, amintind celor prezenți datoria pe care o avem cu toții de a păstra în memorie principalele momente de referință ale națiunii române  – 24 ianuarie 1859, 10 mai 1877 și 1 decembrie 1918.

”Marcăm astăzi Ziua Independenței Naționale a României, onorând, pe această cale, jertfele Armatei Române și determinarea întregii societăți românești pentru a înfăptui acest ideal național.

Se împlinesc 147 de ani de când în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: ”Suntem o naţiune liberă şi independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența.

La data de 10 mai 1877, domnitorul Carol I a semnat Declarația de Independență ce fusese adoptată cu o zi înainte de către Parlamentul României, document care reprezenta atât împlinirea unui ideal, cât și o condiție absolut necesară pentru ca tânărul stat român să facă trecerea spre modernitate.

Câștigată pe câmpul de luptă de către soldații români care au arătat, prin vitejie și jertfe, că România merită să se alăture națiunilor libere ale lumii, independența de stat a deschis calea societății românești spre noi oportunități, spre noi idealuri de înfăptuit.

Modernizarea statului, dezvoltarea economiei și consolidarea instituțională au fost rezultate directe ale obținerii independenței. Printr-o înaltă ținută morală, prin implicare și prin atașamentul față de România și de poporul său, conducătorii acelor vremuri ne-au lăsat o prețioasă moștenire și ne-au oferit un exemplu demn despre maniera în care, prin sacrificii și devotament, se pot împlini marile deziderate ale unei națiuni.

24 IANUARIE 1859, 10 MAI 1877, și apoi 1 DECEMBRIE 1918 sunt și trebuie să rămână momentele de referință ale națiunii române… Momente ale istoriei pe care fiecare român să le poarte în suflet…

Avem datoria de a transmite mai departe această lecție puternică a istoriei și învățămintele pe care ziua de 10 mai ni le oferă, așa cum trebuie să insuflăm tinerei generații sentimente de profundă recunoștință și de respect pentru eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă” a spus în cadrul alocuțiunii sale, prefectul Ioan Tibil

A urmat un scurt moment artistic, după care au fost depuse coronae, jerbe și buchete de flori, iar la final toți cei prezenți au asistat la defilarea gărzii de onoare

You may also like

Leave a Comment