Sanitas Satu Mare va protesta la Ministerul Sănătății

by Stefania Crisan

Uniunea Județeană Sanitas Satu Mare va  picheta săptămâna viitoare Ministerul Sănătății alături de alte structuri sindicale din toată țara. Pregătirile sunt în toi, iar în următoarele zile urmează să se stabilească componența delegației care va reprezenta Satu Mare la protestul de la București anunțat pentru  data de 1 februarie 2024, anunță Biroul Executiv al Uniunii Județene Sanitas Satu Mare. Tot atunci Federația Sanitas va notifica ministerul asupra declanșării conflictului colectiv de muncă, respectiv greva generală.

Între timp, organizația reprezentativă a lucrătorilor din Sănătate și Asistență Socială poartă negocieri pe toate fronturile, pornind de la primul ministru până la miniștri și secretari de stat, pentru a găsi soluții la nemulțumirile membrilor săi.

Joi, 25 ianuarie, sindicaliștii Sanitas au protestat în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar reprezentanții federației s-au întâlnit cu  premierul Marcel Ciolacu și alți câțiva consilieri și secretari de stat din Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.

În cadrul discuției cu echipa guvernamentală au fost analizate cele mai arzătoare revendicări ale Federației Sanitas privind salarizarea personalului din Sănătate și Asistență socială, deficitul de personal, dar și alte probleme cu care se confruntă cele două sisteme.

 Părțile au convenit asupra următoarelor puncte:

1. O creștere cu 20% a fondului de salarii astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%. Cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar se vor acorda în două tranșe în prima jumătate a anului 2024.

2. O creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială.

3. O evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de ajustarea schemelor de personal și deblocarea posturilor, cu prioritate în instituțiile spitalicești cu adresabilitate foarte mare.

4. Demararea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență socială.

În paralel cu protestul Sanitas a avut loc o rundă de negocieri între sindicaliști și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Sanitas anuță că toate aceste oferte agreate vor fi definitivate în grupuri de lucru care vor avea loc săptămâna viitoare.

Oferta guvernamentală a fost examinată astăzi (25 ianuarie 2024 n.r.) în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Național Sanitas. ”Membrii Consiliului au apreciat propunerile Guvernului ca un răspuns pozitiv la revendicările federației; în consecință au convenit continuarea dialogului pentru a da posibilitatea guvernanților să transpună într-un act reglementativ toate înțelegerile convenite astăzi” se arată într-un comunicat de presă al Sanitas.

Federația subliniază valabilitatea programului protestelor, cel puțin până la apariția actului normativ. În acest mod sindicaliștii doresc să se asigure că punctele negociate vor fi puse în practică în totalitate.

You may also like

Leave a Comment