România nu este în pericol după atacul de la Cernobîl. Nivelurile de radiații sunt stabile

by Mihaela Ghiță

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristian Valer Beșeni, a transmis că România nu este expusă niciunui pericol în urma atacului cu drone asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina. Nivelurile de radiații sunt stabile și nu s-au înregistrat fluctuații care să indice o amenințare pentru populație.

”După o primă evaluare, s-a constatat cǎ atacul a produs avarii serioase, însă nivelurile radiațiilor din interior și din exterior sunt normale și stabile, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (#AIEA) monitorizează permanent situația, a subliniat secretarul de stat, Cristian Valer Beseni în cadrul unei postări pe pagina oficială de facebook

În noaptea de joi, 13 februarie 2025 spre vineri, drone rusești au lovit învelișul de beton care protejează rămășițele Reactorului 4, cel care a explodat în 1986, provocând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. Deși atacul a produs avarii serioase, măsurătorile realizate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) arată că nivelul radiațiilor a rămas normal.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) urmărește cu atenție situația și monitorizează permanent radioactivitatea prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie estimează că direcția vântului nu favorizează deplasarea maselor de aer radioactive către România, ci spre bazinul central-estic al Mării Negre.

Centrala de la Cernobîl este acoperită cu un scut de protecție proiectat să reziste 100 de ani, menit să împiedice eventuale scurgeri de radiații. Autoritățile române și internaționale continuă monitorizarea atentă a situației.

” Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor MMAP urmărește cu atenție situația și, până în acest moment, România nu este expusă niciunui pericol. Evoluția radioactivății mediului, la nivel național, este monitorizată permanent prin intermediul Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului, aflată în subordinea MMAP și coordonată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. De asemenea, simulările modelelor numerice rulate de Administrația Națională de Meteorologie estimează că direcția dominantă a vântului dinspre zona centralei nucleare Cernobîl, pe parcursul zilei de sâmbătă,15 februarie, dar și duminică, 16 februarie va fi de la nord-nord-vest către sud-sud-est, astfel că deplasarea maselor de aer va fi către bazinul central-estic al Mării Negre.

You may also like

Leave a Comment