Rezistența la antibiotice, responsabilă de 1,3 milioane de decese la nivel global

by Stefania Crisan

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD), celebrată pe 18 noiembrie, și Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene (18-24 noiembrie 2024) sunt inițiative dedicate sensibilizării opiniei publice cu privire la utilizarea prudentă a antibioticelor și la amenințarea globală a rezistenței antimicrobiene (AMR).

Antimicrobienele, precum antibioticele, antiviralele, antifungicele și antiparazitarele, sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea bolilor infecțioase. Totuși, utilizarea lor incorectă și excesivă contribuie la dezvoltarea AMR, un fenomen care reduce eficiența tratamentelor, transformând infecțiile comune în afecțiuni greu de tratat. Anual, AMR provoacă 1,3 milioane de decese la nivel global și contribuie la alte 5 milioane, având un impact semnificativ asupra sănătății publice și economiei. În UE/SEE, peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

Riscurile asociate AMR sunt majore. Infecțiile devin mai greu de tratat, procedurile medicale complexe, cum ar fi chirurgia sau tratamentele oncologice, sunt periclitate, iar spitalele se confruntă cu o presiune crescută asupra resurselor. De asemenea, creșterea duratei de spitalizare și reducerea productivității economice generează costuri ridicate pentru indivizi și societate.

Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană consideră AMR o prioritate globală, iar România a adoptat o Strategie Națională 2023-2030 pentru reducerea consumului de antibiotice cu 27% până în 2030. Conform legislației recente, eliberarea antibioticelor se face doar pe bază de prescripție medicală, cu excepția unor urgențe strict reglementate.

Pentru a combate AMR, publicul este încurajat să utilizeze antibiotice doar conform recomandărilor medicului, să prevină infecțiile prin vaccinare și igienă corespunzătoare, să evite utilizarea antibioticelor rămase din tratamente anterioare și să elimine medicamentele nefolosite în mod responsabil. Menținerea eficienței antibioticelor este o responsabilitate colectivă, esențială pentru protejarea sănătății generațiilor viitoare

Menținerea eficienței antibioticelor este responsabilitatea tuturor persoanelor. Utilizarea lor responsabilă poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și la menținerea eficienței antibioticelor pentru sănătatea generațiilor viitoare.

Toată lumea poate juca un rol important în scăderea rezistenței la antibiotice, astfel:

–      urmați sfatul medicului dumneavoastră atunci când luați antibiotic

–      când este posibil, preveniți infecția prin vaccinare adecvată

–      spălați mâinile dumneavoastră și ale copiilor în mod regulat, de exemplu după ce strănutați sau tușiți, înainte de a lua masa, după folosirea toaletei

–      folosiți întotdeauna antibiotice pe bază de prescripție medicală, nu folosiți „resturi” din tratamente anterioare, de la alte persoane sau antibiotice obținute fără prescripție medicală

–      întrebați-vă farmacistul despre cum să eliminați medicamentele rămase neutilizate.

You may also like

Leave a Comment