Direcția de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare a publicat raportul de activitate pentru luna noiembrie 2024, detaliind acțiunile desfășurate de compartimentele sale pentru asigurarea și promovarea sănătății publice în județ.
În cadrul Compartimentului de Medicină a Muncii, au fost emise o notificare de certificare a conformității și 11 vize anuale ale autorizațiilor sanitare de funcționare. De asemenea, au fost întocmite șase procese-verbale de constatare în urma controalelor de supraveghere și au fost eliberate patru autorizații sanitare pentru laboratoarele de Roentgendiagnostic. Au fost prelevate și analizate probe atmosferice și alimentare în cadrul programului național de supraveghere a conținutului radioactiv al alimentelor și apei potabile, iar personalul compartimentului a participat la instruiri organizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Laboratorul de Chimie Sanitară și Toxicologie Industrială a realizat 77 de analize ale apei potabile, dintre care 13 din rețele publice și 64 la cererea persoanelor fizice. În plus, au fost analizate 29 de probe alimentare, majoritatea reprezentând produse de panificație. Activitatea laboratorului a inclus și monitorizarea aerului în 32 de societăți comerciale, acoperind 137 de locuri de muncă, și în 28 de locații de mediu. De asemenea, s-a participat la două scheme de intercomparare pentru analize de apă și alimente.
În domeniul promovării sănătății, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății a desfășurat numeroase activități educative și de informare. Campania „Promovarea alimentației sănătoase” a inclus prezentări, distribuirea de materiale promoționale și discuții interactive cu peste 100 de participanți din diverse centre sociale. Alte acțiuni s-au concentrat pe prevenirea cancerului de sân, respectarea normelor de igienă corporală și prevenirea consumului de substanțe psihoactive. La Penitenciarul Satu Mare, a avut loc o sesiune de informare despre riscurile consumului de alcool și droguri, iar la centrul de zi pentru vârstnici, activitățile au inclus prevenirea osteoporozei și a diabetului zaharat.
Compartimentul de Igienă a Mediului a monitorizat calitatea apei potabile, prelevând 29 de probe din sistemele de alimentare. S-au constatat neconformități legate de clorul rezidual, amoniu și arsen. Unitățile monitorizate au fost informate cu privire la măsurile necesare pentru remedierea problemelor. Totodată, au fost evaluate 37 de unități pentru eliberarea avizelor sanitare sau certificatelor de conformitate.
Laboratorul de Microbiologie a prelucrat 414 probe, incluzând analize microbiologice ale apei, alimentelor și condițiilor de mediu. Activitatea s-a concentrat pe asigurarea calității și siguranței factorilor de mediu.
Compartimentul de Epidemiologie a monitorizat evoluția infecțiilor respiratorii acute, gripei și COVID-19. În luna noiembrie s-au înregistrat 6.367 de cazuri de infecții respiratorii, dintre care 949 au necesitat spitalizare. De asemenea, au fost vaccinate antigripal 11.129 de persoane din grupele de risc.