Satu Mare alături de alte 5 județe din țară are toate șansele de a deveni în curând un oraș ecologic atât din punct de vedere al mobilității comune, a transportului public, dar și a unor soluții pentru îmbunătățirea mediului urban prin amenajarea unor fațade verzi care vor spori capacitate de atenuare a schimbărilor climatice, creșterea biodiversității în spațiul urban și reducerea dioxidului de carbon în atmosferă. Astfel de zone verzi verticale se regăsesc în câteva orașe importante din Europa, cum este Parisul, Roma sau Milano, care ocupă primele locuri în clasamentul celor mai ecologice orașe.
În acest sens a Satu Mare a fost parte a unui proiect catalogat de inițiatori ca fiind un ”document strategic” pentru unitatea administrativ teritorială sătmăreană. Este vorba despre Proiectul ”Elaborarea planului de atenuare şi adaptare la schimbările climatice în municipiul Satu Mare” Satu Mare derulat de Municipiul Satu Mare, în calitate de partener împreună cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București (INCDPM București). Aportul municipalității a fost apreciat de institutul citat în privința proptitudinii furnizării datelor solicitate, aspect remarcat azi, 20 februarie 2024, în cadrul conferinței de închidere a proiectului.
Au participat: Kereskényi Gábor-primarul Municipiului Satu Mare, viceprimarii Municipiului Satu Mare- Ghiarfaș Adelin Cristian și Tămășan Ilieș Cristina-Marina, administratorul public al Municipiului Satu Mare – Maskulik Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare – Pataki Csaba, membrii echipelor de implementare din cadrul celor două instituții partenere. Marisanda Pîrîianu, Manager de Program, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis un mesaj de felicitare online, atât promotorului de proiect – Municipiul Satu Mare cât și partenerului – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului București (INCDPM București).
Valoare totală a proiectului este de 584.832 lei și a fost implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Programul ”Mediu, Adaptare la Schimbările Climatice și Ecosisteme” – ROMediu, în calitate de Operator de Program, finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea capacitatății de atenuare şi adaptare la schimbările climatice la nivelul municipiului Satu Mare. Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost derulate următoarele activități de ordin tehnic: inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului Satu Mare; analiza climatului și a semnalului schimbării climei în municipiul Satu Mare; evaluarea riscurilor și vulnerabilităților la schimbările climatice; elaborarea planului de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru municipiul Satu Mare. Rezultatele proiectului au condus la realizarea unui Plan de atenuare și adaptare la schimbări climatice pentru municipiul Satu Mare.
De altfel, primarul Kereskenyi Gabor a subliniat faptul că aceste schimbări climatice din ultima perioadă reprezintă una dintre cele mai mari provocări la nivel local care solicită din partea factorilor decizionali adaptarea la noi soluții pentru protejarea mediului înconjurător, ținta municipalității fiind aceea de a avea un oraș ecologic.
De altfel, cu ajutorul Inventarului emisiilor de gaze cu efect de seră se va stabili ulterior planul de acțiuni cu scopul de a contribui la atingerea țintei de reducere cu cel puțin 40% a emisiilor de GES până în 2030 față de anul de bază.