Prefectura Satu Mare a dispus măsuri sporite pentru siguranța sătmărenilor cu ocazia minivacanței de 1 mai și Sfintele Paști

by Stefania Crisan

Prefectul  Județului Satu Mare, Ioan Tibil a prezentat marți, 30 aprilie 2024 în cadrul unei conferințe de presă măsurile care au fost luate pentru buna desfășurarea în condiții de siguranță a minivacanței de 1 Mai și a Sfintelor Sărbători de Paști.

 Au fost de față reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții directe privind siguranța alimentară și comercială, respectiv DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), DSP (Direcția de Sănătate Publică) și CJPC (Comisariatul Județean  pentru Protecția Consumatorilor) precum și  purtătorii de cuvânt ai structurilor MAI.  

”Doresc să vă informez că, alături de colegii mei din Ministerul Afacerilor Interne și din serviciile deconcentrate ale ministerelor am pregătit și punem în aplicare cadrul organizatoric, cu măsuri intensificate și aplicate,  cu tot ceea ce este necesar pentru a putea să ne bucurăm cu toții de primăvară și de Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului în liniște și pace.Unul din cel mai importante aspecte al sărbătorilor, avute de altfel permanent în vedere, este siguranța alimentară a cetățenilor. Prin ordin al prefectului, comisia constituită desfășoară deja acțiuni de control în piețe, în magazine și în alte locații de comercializare a alimentelor, în special a cărnii și produselor specifice mesei de Paște” a spus prefectul Tibil

Conform Hotărârii nr.1 /27.03.2024 a Colegiului Prefectural, Comisia mixtă de control constituită prin Ordinul prefectului nr.72 din 27.03.2024 pentru garantarea siguranţei alimentare a populaţiei judeţului Satu Mare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, până în acest moment a realizat în județ un număr de 20 acțiuni,  din care 14 la unitățile de desfacere a produselor alimentare și  6 în piețele agroalimentare. Activitatea comisiei continuă până la sărbători.  

Până în acest moment au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, astfel:    DSP                       4 amenzi contravenționale în valoare – 29.200 lei; DSVSA                2 amenzi contravenționale în valoare –  11.200 lei; IPJ 3 sancțiuni contravenționale în valoare –  15.000 lei; CJPC                  12 amenzi  în valoare de 70.000 lei  și  1 avertisment

Ca și măsuri complementare, au fost retrase de la vânzare  23,65 kg produse alimentare, 250 bucăți  ouă, bunuri generale ridicate în valoare de 7.350 lei, 103 kg alimente oprite de la comercializare temporar (neetichetate corespunzător) și 5,4 kg produse cu data de durabilitate depășită, oprite definitiv de la comercializare.

”Am solicitat șefilor de inspectorate și de servicii deconcentrate să nu facă rabat de la aplicarea cu fermitate a legii, de a preveni orice abatere care poate pune în pericol sănătatea cetățenilor. O altă preocupare permanentă a noastră este realizarea unui tranzit la frontiera de stat în condiții civilizate și cu timpi de așteptare cât mai reduși. Din experiența anilor anteriori, știm că uneori  infrastructura din punctele de frontieră, în special Petea, are o capacitate limitată. Pentru a resimți cât mai puțin acest lucru, am solicitat Poliției de Frontieră ca în funcție de dinamica afluenței autovehiculelor, să stabilească în mod flexibil, suplimentarea  numărului de benzi pe intrare/ieșire, respectiv funcționarea în regim maxim, adică 7 benzi, dacă situația o impune. De asemenea, au fost contactate autoritățile din statul vecin, pentru asigurarea personalului necesar din partea maghiară în echipele de control comune. Avem confirmări din partea omologilor maghiari privind asigurarea personalului necesar și a deschiderii benzilor de circulație în regim  maxim, câte vom avea noi funcționale atâtea vor operaționaliza și ei” a subliniat prefectul.

La finalul conferinței de presă,  Ioan Tibil a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care sărbătoresc Sfintele Paști.

Dragi sătmăreni,

Cu toată dragostea, vă doresc ca Lumina Învierii Domnului să vă bucure, să vă călăuzească pașii vieții, să vă aducă speranță și cât mai multe împliniri.Să mijlocească Dumnezeu să aveți sărbători în liniște și pace și, împreună,  să fim mai buni și mai iubitori de aproape.

You may also like

Leave a Comment