Pârtie! Duminică se deschide bijuteria alpină de la Luna Șes

by Stefania Crisan

Pârtia de schi de la Luna Șes se deschide în mod oficial, duminică, 21 ianuarie 2023, anunță Consiliul Județean Satu Mare. Iată că după îndelungi așteptări, sătmărenii iubitori ai sporturilor de iarnă pot să experimenteze această pârtie catalogată de autorități drept o bijuterie alpină. Astfel, începând de duminică, 21 ianuarie 2024, pârtia de la Luna Șes va fi deschisă pentru toți pasionații de schi, zilnic între orele 09:00 –16:00.

    Potrivit președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, după investiții constante derulate de-a lungul anilor în infrastructura domeniului schiabil, pârtia de schi Luna Șes a fost omologată și este pregătită să rivalizeze cu pârtii renumite din țară. “Ne aflăm la momentul în care am început numărătoarea inversă. Ne despart doar câteva ore până la deschiderea pârtiei de la Luna Șes, o investiție mult așteptată de către toți sătmărenii și nu numai. După decenii de încercări am reușit ca în ultimii ani să ne adunăm toate resursele și să ducem la bun sfârșit această investiție care reprezintă un pas extrem de important în dezvoltarea turismului din județul Satu Mare, dar și în dezvoltarea întregii zone a Țării Oașului prin crearea unui întreg lanț de servicii adiacente acestui domeniu schiabil, a afirmat Pataki Csaba.

Valoare totală  a lucrărilor este de 71.678.934 lei și a fost asigurată  din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și din bugetul Județului Satu Mare și bugetul orașului Negrești-Oaș. În luna decembrie 2024, Consiliul Județean Satu Mare a predat întreaga investiție spre administrare Consiliului Local Negrești-Oaș.

Pentru amenajarea pârtiei, Consiliul Județean Satu Mare a investit resurse importante prin diferite programe. Iată câteva din principalele lucrări efectuate: montarea telescaunului, realizarea instalației de zăpadă artificială, modernizarea drumului de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a zonei turistice, realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă și a stației de tratare a apei. De asemenea, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziționată o mașină de bătut zăpada și au fost construite un punct de prim ajutor și o bază Salvamont.

Loc de basm

Stațiunea de Schi Luna Șes este situată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) și pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de orașul Negrești-Oaș, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României – “Ţara Oaşului”. Accesul spre pârtie se face din dreptul stației de carburanți Petrom de la intrarea în orașul Negrești-Oaș, pe un drum asfaltat marcat cu panouri care indică traseul până la parcarea care deservește instalația de telescaun de la baza pârtiei.

Pârtia Luna Șes este clasificată ca având un grad de dificultate medie (simbol roșu) și este destinată schiorilor cu competențe medii și avansate de schi alpin. Are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lățimea are aproximativ 50 de metri și se întinde pe o suprafață de 9,5 hectare. Pentru a oferi o experiență unică, pârtia beneficiază de un telescaun modern, iluminare nocturnă și un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale, care va asigura condiții optime de schi pe tot parcursul sezonului. Telescaunul are cu o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră.

După cum indică datele meteorologice, vremea este excelentă pentru schiat, așa încât nu vă rămâne decât să dați o fugă până la Luna Șes și să vă bucurați din plin de zăpadă, aer curat și peisaje de o frumusețe aparte.

You may also like

Leave a Comment