Muzeul de Artă Satu Mare: Trei pictori maramureșeni explorează lumea semnelor și simbolurilor  ”De la ancestral la contemporan”

by Stefania Crisan

Vineri după amiază, 23 februrie 2024, la Muzeul de Artă din Piața Libertății nr.21, Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției ” De la ancestral la contemporan: Explorarea semnelor și simbolurilor în artă” ce cuprinde lucrări ale artiștilor plastici Ciprian Cosma, Ioan Muntean și Adrian Prykop din Maramureș. Expoziția va poposi pe simezele spațiului muzeal sătmărean vreme de aproape 30 de zile, timp în care iubitorii de frumos sunt așteptați să descopere universul fascinant încărcat de semne și simboluri din lucrările celor trei artiști maramureșeni.

În zi de vernisaj au fost alături de autorii expoziției de pictură numeroși colegi de breaslă de la Muzeul Județean Satu Mare și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Satu Mare, prieteni, cunoștințe cît și sătmăreni dornici să ia contact cu mediul artistic din dorința de a descoperi această lume a expresiilor prin formă și culoare. Deschiderea ușii muzeului odată cu sunetul de clopoțel care anunță de fiecare dată oaspeții ce îi trec pragul, te fac să descoperi un alt fel de loc, inclusiv oamenii acestei instituții de cultură care te întâmpină mereu cu un zâmbet, bucuroși pentru toți cei care reușesc să lase la o parte multitudinea preocupărilor cotidiene pentru a face loc unui timp de așezare a sufletului în frumos.

Cuvântul de deschidere a fost adresat celor prezenți de către conf.univ.dr. Greti Adriene Papiu de la Facultatea de Arte din Baia Mare.

 De asemenea, au adresat câteva cuvinte: managerul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, sculptorul Aurelian Busuioc, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Satu Mare și muzeograf, Gheorghina Olariu.

Descoperim aici o lume spusă a unei estetici a ritmului, simetriei și a unei expresivități familiare cu zig-zaguri, spirale, romburi, triunghiuri care generează numeroase interpretări ce țin de domeniul etnologic, anthropologic și mitologic. Mircea Eliade spunea că originea simbolurilor ancestrale românești este pur ancestrală, iar memoria colectivă le-a păstrat chiar și sub formă de ornament, al gustului popular pentru abstract. Deconstrucția, fragmentarea și dispersia formelor ale imaginii plastice nu pot anula esența calitativă intrinsecă a limbajului vizual, a ritmului, variației și cromaticii care vor păstra o anumită expresivitate inerentă așa cum cioburile risipite ale unei oglinzi sparte continuă să oglindească lucrurile și să reflecte lumina” a subliniat, conf.univ.dr. Greti Adriene Papiu

Expoziția este deschisă publicului sătmărean până la data de 25 martie 2024.

You may also like

Leave a Comment