În fiecare an la 24 februarie, în ziua de Dragobete, iubirea îmbracă straie de sărbătoare, frumoase ii înflorate , se-ncinge la brâu cu tricolor și poposește asa cum s-a întâmplat și în această sâmbătă la Carei, la o șezătoare într-o atmosferă autentic românească. Frumoasele obiceiuri și tradiții de Dragobete au putut fi cunoscute de trăitorii meleagurilor careiene și nu numai prin intermediul unor veritabili păstrători ai datinilor strămoșești, adevărați luminători ai satelelor din acest colț de țară. Șezătoarea de Dragobete de la Caselul din municipiul Carei a fost de bună seamă un moment prielnic pentru a rememora iubirea la români prin cântec, joc, poezii, descântece, strigături și cimilituri toate constituind un veritabil tezaur focloric.
Azi a fost despre iubire, frumos și cânt. S-au celebrat trăiri sincere de drag și voie bună. Azi tot omul care a ajuns la șezătoarea de la Castelul Karolyi din Carei a fost cu sufletul și fața veselă. Nici n-avea cum să fie altfel la câtă efervescență și bună dispoziție a fost în jur. Azi a fost despre oameni și locuri care țin cu sfințenie la tradițiile și obiceiurile care le definesc sorgintea. Un cuvânt de bun venit a fost adresat publicului prezent de către Daniela Ciută președinta filialei Carei a Asociației Românilor Refugiați în 1940. I-a primit cu inima deschisă pe toți cei care au onorat invitația de a fi părtași la acest moment inegalabil.
”Frunză verde de cicoare, Vă poftim la șezătoare, Să cântâm să dansăm, Cu toții să ne bucurăm. Pentru că astăzi va fi despre iubire, despre dragoste. Despre dragostea păstrării tradițiilor care vedeți dumneavoastră la poporul român au continuitate. (…) Potrivit istoriei am trecut prin numeroase vicisitudini și uitați-vă că astăzi suntem toți împreună. Pentru că dragostea ne-a adunat pe toți aici, unii lângă alții ca să marcăm sărbătoarea iubirii. Așa cum spuneam, sărbătoarea iubirii se păstrează de veacuri, iar unul dintre păstrătorii acestor tradiții în această zonă este Asociațiunea Astra” a spus Daniela Ciută, președinta filialei Carei a Asociației Refugiaților, organizator al evenimentului alături de Asociația Astra., Despărțământul, Aurel Coza, Carei.
Șezătoarea a început cu rugăciunea Tatăl Nostru rostită de întreaga audiență împreună cu părintele, Călin Pop. Apoi femeile din Marna și Lucăceni alături de alți invitați au reconstituit momente pline de culoare dintr-o șezătoare dedicată iubirii. Prin vocea membrilor Astra și a grupului de copii le-a fost reamintit celor de față timpul de odinioară când sărbătorile de peste an reprezentau veritabile clipe de socializare, de uniune a membrilor comunității, tineri și vârstnici deopotrivă în jurul unor activități ( țesut, tors, cusut, împletit etc) antrenate de voia bună a participanților.
Șezătoarea de Dragobete de la Carei a vorbit despre oameni. Așa am cunoscut-o pe lelea Victoria în vârstă de 81 de ani care ține fuiorul cu aceeași îndemânare ca în timpul tinereții. La venerabila-i vârstă și-a păstrat voioșia, lesne de remarcat prin cântecele, povestirile și descântecele de odinioară pe care le-a spus celor de față. S-a prins în hora șezătorii și badea Nicolae , cel mai vârstnic locuitor din Marna Nouă, născut în 1929 care a cântat alături de grupul de femei din șezătoare, aplauzele celor din sală fiind cu siguranță cel mai sincer mod de a-i aprecia bucuria de a fi prezent la sărbătoare.Pe lângă cântece, poezii și hore, cei prezenți au putut să cunoască câteva jocuri specifice acestei zile. ”Datul cu sita”, ”scuturatul gardului” ca să vină feciorii și multe alte jocuri pline de haz au întregit tabloul acestei petreceri pline de culoare. Copiii au recitat poezii după care și-au dat mâna într-un dans alături de cei mari.
Desigur, gazdele s-au gândit să-și cinstească oaspeții și cu de-ale gurii pregătind bunătăți dulci și sărate, dar și peste 1000 de bucăți de sarmale care știm cu toții sunt mult mai gustoase la ospețe și zilele mari de peste an. Gazdele au mulțumit participanților la șezătoare pentru bucuria unui astfel de moment și în egală măsură celor care au contribuit la reușita serii.