Ministerul Sănătății alocă 2,6 miliarde de euro pentru construirea de spitale

by Stefania Crisan

Peste 13 miliarde de lei vor fi alocate în perioada 2024-2030 pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență și pentru dotarea și modernizarea altor unități sanitare. În acest sens guvernul a aprobat joi, 29 martie 2024, o Ordonanță de Urgență cu Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești prin care vor fi alocați acești bani.

„Pe scurt, e vorba despre ordonanţa de urgenţă mult aşteptată care face posibilă operaţionalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei pentru construcţia de unităţi spitaliceşti fie în centre judeţene – spitale judeţene de urgenţă, spitale monospecialitate, institute sau la nivelul municipiilor sau oraşelor. Sumele maxime pentru care se poate face aplicaţia sunt diferite: (…) 2 miliarde pentru spitalele din principalele centre din ţară – asta nu înseamnă că o să fie toate sau o să fie neapărat de 2 miliarde lei, aceasta este suma maximă – 350 milioane lei pentru spitalele municipale şi pentru spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern, notează agerpres.

Prin alocarea acestor fonduri, Ministerul Sănătății dorește ca asistența medicală să fie modernizată atât în oraşele municipiu cât și în cele reşedinţă de judeţ. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat că pentru alocarea fondurilor va fi inițiată o hotărâre de Guvern care să stipuleze criteriile de eligibilitate.

You may also like

Leave a Comment