Medicii solicită guvernanților responsabilitate și un cadru legislativ stabil în Sănătate

by Stefania Crisan

Organizațiile profesionale reprezentative la nivel național ale medicilor de familie și a celor din ambulator atrag atenția guvernanților asupra  riscului de a reîncepe exodul medicilor în primul rând datorită ”agresiunii permamente a politicului asupra  demnității profesiei de medic”.

Profesioniștii din Sănătate  reamintesc decidenților subfinanțarea Sănătății care plasează România pe ultimul loc în Europa, reducerea cu aproximativ 30% a finanțarii ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, dar și veniturilesemnificativ mai mici ale medicilor în raport cu ale colegilor din celelalte țări ale Uniunii Europene

”Reducerea cu aproximativ 30% a finanțării ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie, coroborat cu creșterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficiență a altor sectoare economice se traduc într-o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate. Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar șocul îl vor resimți votanții dumneavoastră!” semnalează organizațiile profesionale printr-un comunicat de presă.

Acest apel este semnat de Asociațiile reprezentative național ale medicilor de familie (Societatea Națională de Medicina Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF) precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator – APMA)

În opinia lor, negocierile cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate de joi, 18 ianuarie 2024 reprezintă un ”armistițiu temporar, nu o rezolvare”. Medicii consider că este important să se găsească soluții de finanțare în acest moment, nu mai târziu, deoarece este necesară o finanțare corectă pe cele două segmente de servicii, respective medicina de familie și ambulatoriu.

Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezintă un armistițiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar să se găsească soluții de finanțare acum, nu după această dată. Se impune finanțarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie și a celei de ambulatoriului.

Medicii solicită guvernanților responsabilitate deplină, predictibilitate și un cadru legislativ stabil

”Vrem să fim lăsați să ne îngrijim pacienții, nu să fim obligați să ne mobilizăm la proteste!” spun medicii.

De asemenea, organizațiile profesionale dau un ultimatul decidenților în sensul că până la 1 iulie 2024 să găsească soluții pentru creșterea finanțării pentru ambulatoriul de specialitate și medicina de familie altfel existând riscul ca din acea zi ”în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”

You may also like

Leave a Comment