Marșul pentru Viață în inima Sătmarului – ”Să producem o cultură a ajutorului”

by Stefania Crisan

O vreme superbă și neobișnuit de caldă pentru un final de martie a reușit să mobilizeze numeroși sătmăreni să iasă din casă în această sâmbătă de 30 martie pentru a participa la cea de-a 14-a ediție a Marșului pentru Viață. Organizatorii au apreciat în mod deosebit efortul celor care au dat curs invitației de a le fi alături. De altfel, Satu Mare s-a numărat printre primele orașe din țară în care Marșul pentru viață a fost organizat încă de la prima ediție. Ediția din 2024 a fost organizată de Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare – Centrul Sfânta Tatiana și Protopopiatul Ortodox Român Satu Mare.  Pancartele cu mesaje pro-viață au fost purtate deopotrivă de copii, tineri și adulți. Printre cei de față s-a remarcat un grup de copii de la Centrul Sfânta Tatiana, coordonat de Marinela Panait și un grup de tineri de la Colegiul Național Ioan Slavici din Satu Mare. Mesajul ediției 2024 de la Satu Mare a fost o pledoarie pentru producerea unei culturi de ajutorare a celor aflați într-o situație de criză, printr-un imbold la acțiuni concrete menite să vină în sprijinul femeilor, viitoarelor mame,  a mamelor tinere cu o situație precară, care nu au parte de susținere din partea celor apropiați.

După rugăciunea Tatăl Nostru din deschiderea evenimentului, rostită de părintele protopop, Ioan Socolan alături de soborul de preoți și de toți cei prezenți, părintele Tiberiu Vălean, președintele Asociației Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare a subliniat importanța unor măsuri concrete care să contribuie la susținerea vieții.

”Să stabilim, să producem o cultură pentru ajutor. Acest ajutor nu vine numai prin empatia pe care o manifestăm noi pentru ceilalți pentru că până la urmă dragostea este ceva de la sine înțeles. Ar trebui să ne iubim, să ne respectăm, să fim cât mai prietenoși cât mai generoși unul cu celălalt. Însă cunoaștem cu toții, știm acest lucru că sunt oameni care nu au parte de dragoste, situația lor materială este uneori precară și aceste persoane sunt în special femeile sau mai bine zis adolescentele care nu au întotdeauna parte de o educație bună sau sprijin de partea părinților lor. Ajutorul nostru trebuie să fie unul concret, unul direct, care stabilește nu neapărat un program de viață ci un desfășurător pe care îl propunem acelor oameni care au parte de mai puțină bucurie în viața lor. (…)  Marșul pentru viață este de fapt o demonstrație prin care noi de manifestăm solidaritatea cu acele persoane care au nevoie de ajutor, iar ceea ce facem și producem este de fapt o cultură a ajutorului” a fost mesajul  părintelui Tiberiu Vălean.

De asemenea, copiii beneficiari ai activităților Centrului de Zi Sfânta Tatiana din Satu Mare au interpretat câteva cântece. După momentul muzical și scurte luări de cuvânt din partea a două mămici, toți cei prezenți au pornit pe traseul B-dul Vasile Lucaciu – Piața Romană, B-dul Transilvania cu punct final, platoul din Piața 25 octombrie.  Coloana a fost însoțită pe tot parcursul traseului de echipaje ale Poliției și ale Jandarmeriei Satu Mare care au vegheat la siguranța participanților și au gestionat circulația în zonă.

Odată sosiți în Piața 25 octombrie, cei prezenți au fost încurajați să se implice în munca de voluntariat, în a se face de ajutor semenilor greu încercați de viață prin activități care în mod cert le vor aduce numeroase satisfacții.Rugăciunea și binecuvântările de final din partea părintelui Vălean au fost însoțite și cu alese mulțumiri pentru timpul pe care toți cei de față și l-au rezervat în  a fi împreună.

You may also like

Leave a Comment