Luna autoîngrijirii și cele 4 alegeri ale stilului de viață

by Stefania Crisan

Grija față de propria sănătate reprezintă poate cel mai mare dar pe care puteți să vi-l faceți, dar și celor apropiați. Acest rol esențial în viața fiecărui om a fost anticipat de Organizația Mondială a Sănătății ca o prioritate, iar din acest motiv a rezervat ziua de 24 iunie ca început al lunii auto-îngrijirii, care se încheie cu Ziua auto-îngrijirii, pe 24 iulie. Această zi simbolică a fost aleasă deoarece autoîngrijirea așa cum spun specialiștii poate fi practicată „24 de ore pe zi/7 zile pe săptămână”.

”Cu toții avem un rol de jucat în promovarea și menținerea propriei sănătăți. Îngrijirea de sine ne dă putere să fim agenți activi în propria noastră asistență medicală, punându-ne chiar în centru. Îngrijirea personală ajută, de asemenea, la reducerea presiunilor asupra sistemelor de sănătate” se arată într-o informare OMS despre Luna autoîngrijirii

După cum sunt definite de OMS, acțiunile de îngrijire personală sunt obiceiuri, practici și alegeri ale stilului de viață – lucruri pe care le putem face pentru a ne îngriji și a duce o viață mai sănătoasă. Acestea includ, dar nu se limitează la:

Făcând activități fizice regulate

Activitatea fizică are beneficii uriașe pentru sănătate pentru inimile, mințile și corpurile noastre. Știați că activitatea fizică ajută la reducerea simptomelor depresiei și anxietății? De asemenea, ajută la gândire, la învățare și la formularea judecăților.

Mâncați o dietă mai sănătoasă

Mâncați o varietate de alimente, inclusiv cereale integrale, nuci, multe fructe și legume și leguminoase precum linte și fasole. Și nu uitați de alimentele din surse animale precum carnea, peștele, ouăle și laptele.

Să ne îngrijim de sănătatea mintală

O bună sănătate mintală este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Lucrurile care ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră mintală includ un stil de viață mai sănătos; petrecerea timpului în natură și în aer liber; vorbind cu familia și prietenii; a avea un somn bun; gestionarea stresului și limitarea situațiilor de „risc ridicat”; vorbind despre problemele de sănătate mintală pe măsură ce apar și căutați ajutor atunci când este necesar.

Renunțarea sau reducerea consumului de alcool și tutun.

De asemenea, intervențiile de auto-îngrijire sunt instrumentele bazate pe dovezi care sprijină auto-îngrijirea și includ medicamente, dispozitive, diagnosticare și instrumente digitale de calitate.

foto – pixabay.com

You may also like

Leave a Comment