Vineri, 20 septembrie 2024, Muzeul Județean Satu Mare a fost gazda unui eveniment de marcă în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care a marcat festiv deschiderea expoziției de bază a Muzeului Județean, istorie-etnografie„Oameni – Destine – Istorie”.
Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, oficialități locale, oameni de cultură, prieteni și colaboratori ai muzeului. La ceremonia de deschidere a secției de istorie-etnografie a Muzeului Județean Satu Mare a participat și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. De asemenea, au fost de față reprezentanții firmei executante a lucrărilor de reabilitare și specialiști pe partea de patrimoniu.
Gazdele evenimentului au fost: managerul Muzeului Județean Satu Mare, alături de directorii instituției muzealeDaniela Bălu și Peter Szocs. Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, a moderat simpozionul Coridoare culturale, trasee europene ale obiectivelor de patrimoniu dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului. Publicul a inclus și grupuri de tineri și vârstnici îmbrăcați în porturi populare specifice mai multor zone ale județului: Țara Codrului, zona Carei etc.
Expoziții care îmbină tradiția cu modernitatea
Noua expoziție, „Oameni – Destine – Istorie”, oferă o incursiune captivantă în evoluția județului Satu Mare, prezentând etapele istorice de la cele mai vechi timpuri până în perioada modernă. Secțiunea de etnografie inaugurată vineri pune în lumină bogăția tradițiilor și obiceiurilor locale, evidențiind diversitatea etnică și culturală a regiunii. Această expoziție interactivă este rezultatul unui proiect de modernizare derulat timp de doi ani, cu sprijinul fondurilor europene și județene asigurate de Consiliul Județean Satu Mare.
”Eu doresc să le mulțumesc și să apreciez munca pe care au făcut-o colegii de la muzeu. Vreau să știți că fiecare dintre ei a fost implicat, fiecare sală pe care ați văzut-o a avut un responsabil. La fiecare filmuleț pe care l-ați văzut s-a muncit mult la el. El rulează 2 minunte, dar de fapt au fost câteva luni de muncă, cel puțin, de redactare și totodată câțiva zeci de ani de cercetare. Acesta este marele merit al expoziției pentru că vine cu multe lucruri care au fost cercetate în ultimele 2-3 decenii. Informația istorică etnografică a explodat pentru că au venit noi tehnici de cercetare, metode noi” a subliniat managerul muzeului, Liviu Marta.
De asemenea, managerul instituției a ținut să sublinieze că expoziția este parte a proiectului de refacere a muzeului în întregime și a dat asigurări că oricine îi va trece pragul va avea parte de o experiență muzeală care va fi minunată!
Pataki Csaba s-a declarat impresionat de noua înfățișare a Muzeului Județean Satu mare ”Consider ca și sătmărean și fără falsă modestie spun că sunt mândru că avem un nou obiectiv de nivel european. Acest spațiu ține de Europa, putem să fim mândri de ceea ce au făcut colegii de la muzeu. Vă doresc să aveți să aveți vizitatori zilnic cel puțin atâția câți aveți astăzi” a spus președintele Consiliului Județean
Pataki Csaba a evidențiat multitudinea lucrărilor de reabilitare realizate la clădirea Muzeului Județean. ”Mergem înainte!Avem vreo 50 de locații în județ și în următorii ani vă vom prezenta câteva surprize. Pe această cale îi invit pe cei care au venit din alte părți să ducă vorba mai departe, să le spună prietenilor, cunoscuților, să vină cu copiii, nepoții. Dacă ajung la Satu Mare neapărat să intre și la Muzeu. Noi am refăcut betoanele și pereții, ei (profesioniștii Muzeului Județean) le-au umplut cu viață și cu valoare!” a adăugat președintele Pataki Csaba
Cu acest prilej, Liviu Marta, managerul instituție a oferit diplome și plachete în semn de apreciere și recunoștință tuturor celor care au contribuit la proiectul de consolidare și modernizare a muzeului, implicit celor care cu multă dragoste și respect promoveaza valorile, tradițiile și obiceiurile care vorbesc despre Satu Mare, despre frumusețea acestor meleaguri.
Vizită specială în noua secție de etnografie și degustare de bucate tradiționale
Printre expozițiile interactive și artefactele autentice, vizitatorii au putut degusta bucate tradiționale. Rețetele vechi de mâncăruri locale au evocat amintiri din copilărie, aducând în prim-plan obiceiuri culinare transmise din generație în generație. Atmosfera a fost întregită de muzică tradițională interpretată de Ansamblul Ceatăra din Carei și de sunetul tulnicului pe care antropologul sătmărean, Răzvan Roșu îl face cunoscut nu numai în plan local ci peste tot în lume unde îl mână pașii.
După deschiderea expoziției, evenimentul a continuat cu simpozionul „Coridoare culturale, trasee europene ale obiectivelor de patrimoniu”, unde au luat cuvântul personalități de prestigiu din domeniul cultural și academic. Liviu Marta a prezentat lucrările despre drumurile sării din nord-vestul României ca axe culturale și identitare. Dr. Emilian Gămureac, director al Direcției Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de experți de renume, precum Dr. Tudor Sălăgean și Dr. Marin Ilieș, au evidențiat în lucrările lor importanța istorică și culturală a patrimoniului din nord-vestul României. Simpozionul a subliniat rolul esențial al comunităților locale în protejarea patrimoniului, oferind un cadru important pentru dialogul intercultural.
Această sărbătoare a patrimoniului va rămâne un moment de referință pentru comunitatea sătmăreană care demonstrează că istoria, tradițiile și valorile culturale sunt rădăcini puternice ce unesc generații și popoare.
Publicul este invitat să descopere noile expoziții de marți până sâmbătă între orele 9:00 – 17:00, iar duminica între 10:00 – 14:00.