IGSU: Coșurile de fum defecte sau necurățate principala sursă de incendii în locuințe

by Stefania Crisan

În cadrul campaniei ”Detector pentru viață”, un număr de 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor ajunge în locuințele românilor cu ajutorul pompierilor de la inspectoratele pentru situații de urgență judetene. Campania este derulată în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, încheiat în anul 2012 și este parte a activităților cuprinse în Săptămâna Protecției Civile, 26.02- 04.03.2024, detectoarele fiind donate de E.ON și Delgaz Grid.

Datele statistice arată că anul trecut în România au avut loc peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi),  Potrivit evidențelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața. ”Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. Prin alarmarea rapidă a echipelor de intervenție, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase” subliniază IGSU

 Cele 10.000 de detectoare vor fi distribuite gratuit către familii din mai multe zone din țară.

Potrivit datelor IGSU, cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate (33%), instalațiile electrice defecte (23%), mijloacele de încălzire (14%), focul deschis (8%) și alte împrejurări (22%). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

You may also like

Leave a Comment