A 38-a ediție Art Bunavestire a adus și de această dată vești cât se poate de bune, pline de încredere și optimism în valoarea acestui eveniment cu tradiție pentru Negrești Oaș și nu numai. În sunetul țipuriturilor de bun venit, a colacului din grâu frumos împletit, invitații acestei ediții au putut să simtă prețuirea pe care gazdele Muzeului Țării Oașulu, Primăria și Consiliul Negrești Oaș o au pentru toți cei care le-au trecut ieri pragul, 25 martie 2024.

Iar de Buna Vestire și Art Bunavestire -38, spațiul muzeal de la parterul instituției a fost plin de frumos. Odată prin noul spațiu, mult mai luminos, mai atractiv, conceput în așa măsură încât să potențeze lucrările expuse, să le facă ”vizibile” publicului, iar la rândul lor, acestea să înnobileze noua casă. Apoi, frumosul s-a regăsit în oameni. Lume multă, artiști valoroși, modești din fire, autorități locale și județene, lideri politici, clerici, oameni de cultură, critici de artă, oameni simpli, cu toții s-au regăsit în peisajul acestui moment plin de efervescență. Discursurile gazdelor și invitaților au evidențiat deopotrivă unicitatea evenimentului catalogat drept un ”model cultural” care an de an aduce pe meleagurile Țării Oașului artiști consacrați și lucrări ce prezintă publicului o viziune asupra lumii și trăirilor interioare într-o notă aparte invitând privitorul să le descopere înțelesul.

Anca Natalia Rusu, managerul Muzeului Țării Oașului și-a exprimat bucuria față de numărul mare de invitați care au dat curs participării la eveniment, dornici să cunoască noua față a spațiului muzeal în urma lucrărilor de reabilitare și totodată munca artiștilor plastici din această ediție care și-a făcut loc pe simezele sălilor de la parterul clădirii.
Aurelia Federoca, primarul orașului Negrești Oaș i-a salutat pe toți cei care au venit la eveniment. ”Odată cu venirea primăverii orașul nostru renaște prin sărbătoarea formelor, a liniștii, a culorilor, a culturii, prin ArtBunavestire. Pentru mine este o mare bucurie că aici, la Negrești Oaș, capitala simbolică a Țării Oașului, într-o mare zi de sărbătoare creștină iată își dau întâlnire acești minunați artiști, astăzi la a 38-a ediție” a spus Aurelia Fedorca

Primarul Negreștiului și-a exprimat totodată aprecierea față de grupul de artiști din Negrești Oaș, recunoscuți ca adevărați ambasadori ai promovării artei și activităților culturale din Oaș peste tot în țară și în afara granițelor.
”Cu siguranță această expoziție de artă contemporană Art Bunavestire este unul dintre cele mai importante manifestări culturale din zona noastră. Cred că prin tot ceea ce fac acești minunați artiști promovează orașul nostru, zona noastră și de ce nu, au reușit să creeze o identitate culturală locală. Pentru toate acestea le mulțumim” a subliniat primarul Aurelia Fedorca
Prefectul Radu Roca a subliniat longevitatea acestui eveniment pe care îl consideră a fi un semn al bucuriei și totodată un model cultural nu numai pentru zona Țării Oașului ci și la nivel județean și național.
Zamfir Danciu, managerul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare a remarcat faptul că negreștenii sunt iubitori de cultură și a apreciat spațiul muzeal înnoit, așezat pe coordonatele etalon ale bunului gust, în acord cu ceea ce impune la ora actuală o astfel de destinație cultural-artistică.
Criticul de artă, Vasile Duda a remarcat la rându-i primenirea noului spațiul muzeal negreștean și valoarea evenimentului ajuns la a 38-a ediție.
”Atunci când s-au pornit aceste acțiuni de Buna Vestire nu știu dacă inițiatorii și-au imaginat că acel grăunte va crește atât de mult și va da roadă atât de mare pe cât avem acum, aici. Cine s-ar fi gândit că artiști atât de mari la nivel național și recunoscuți la nivel internațional vor veni la Negrești cu atâta plăcere, cu atâta bucurie și vor împărtăși ceea de fac cu drag și vor da mai departe acea energie pozitivă pe care o au și va cupla această lume la lumea largă. Cred că reorganizarea spațiului expozițional, această primenire pe care o vedem în spațiul expozițional nu merită decât mulțumirile noastre și în același timp o promisiune pentru viitor pentru o galerie atât de frumoasă, sigur, lucrurile se vor așeza altfel. (…) O lucrare de valoare nu se poate percepe la adevărata dimensiune pe care o are dacă spațiul nu este unul pe măsură. Arta contemporană are și un rol din acesta ușor indistinct, la un moment dat, vrea să se confunde cu realitatea, cu cotidianul. Și dacă n-o ajutăm ca atmosferă riscăm să o pierdem, să nu o observăm. Așadar cred că organizarea unui spațiu cu o lumină așezată, cu acest imaculat cobalt, este până la urmă un spațiu septic în care arta contemporană să fie percepută la magia pe care o are și pe care poate să o transmită” a spus criticul de artă, Vasile Duda
De asemenea, vorbitorul a ținut să evidențieze punerea în valoarea a elementelor vizuale prin spațiul creat la Muzeul Țării Oașului, o instituție ”a bunului gust”.
”Suntem de multe ori obișnuiți să căutăm în jur lucrări pe care le-am mai văzut. Cred că mulți dintre dumneavoastră ați intrat în spațiul expozițional și v-ați gândit că n-ați mai văzut așa ceva. Nevăzutul reprezentat într-un vizibil este până la urmă unul dintre ingredientele importante din arta contemporană. Dar nu numai din arta contemporană ci de fapt din artă în general. Câți dintre noi ne-am gândit cu adevărat la anumite scene pe care le-am văzut sau le-am rememorat cumva în viziunea noastră. Până la urmă fiecare căută un sens cu lucrările pe care le așază în spațiu. Cred că din acest punct de vedere așezând într-un spațiu de o asemenea calitate, cred că orașul Negrești reușește să-și așeze cumva un certificat de distincție urbană. Este specific spațiului urban un asemenea așezământ. Și dacă îl urmărim în modalitatea de transformare și de punere în valoare a elementelor vizuale este fără doar și poate o instituție a bunului gust. Pentru că doar așa putem să vedem lucrurile valoroase. Așezate într-un spațiu distinct, într-un spațiu în care acea magie specială a artei să prindă viață, să existe în dimensiunea ei. Andrei Pleșu spune că o galerie de artă este o instituție a bunului gust în orice comunitate. Și cred că atunci când primenim această instituție a bunului gust reușim să avem repere importante aici, în acest spațiu și garanția că profesioniștii care expun aici ne dau o dimensiune corectă și contemporană la ceea ce se întâmplă peste tot în lumea largă. Nu este cu nimic mai prejos ce avem aici sau ce este în alte locuri. Și asta datorită celor care au venit să expună aici” a subliniat Vasile Duda.