Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a confirmat recent două cazuri de infecție cu virusul West Nile. În contextual dat, DSP Satu Mare a dispus o serie de măsuri de prevenire pentru a proteja populația de pericolul răspândirii acestui virus. Direcția de Sănătate Publică (DSP) face un apel urgent către cetățeni și primării pentru intensificarea acțiunilor de combatere a țânțarilor, principalii vectori ai virusului.
Pentru a reduce riscul de infecție, DSP recomandă cetățenilor să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte adecvată și utilizarea de substanțe repelente specializate. De asemenea, se subliniază importanța protejării locuințelor cu plase anti-țânțari, utilizarea aerului condiționat, acoperirea pătuțului copilului sau căruciorului acestuia cu plase anti-țânțari.
În paralel, autorităților locale li se solicită să ia măsuri urgente de dezinsecție și să asigure toaletarea zonelor cu vegetație intensă și asanarea acumulărilor de apă.
Cetățenii sunt îndemnați să elimine orice sursă de apă stagnantă din jurul locuințelor, inclusiv în subsoluri, bălți sau recipiente vechi, pentru a preveni dezvoltarea larvelor de țânțari și a stopa răspândirea virusului.
După cum precizează specialiștii, manifestarile infectiei cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt :
- febră ridicată însoțită de durere de cap intensă
- vărsături
- stare generală alterată
- sensibilitate crescută la lumină