Curtea Constituțională a anulat întregul proces electoral pentru alegerile prezidențiale. DIICOT a deschis un dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu

by Stefania Crisan

Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi în ședința de vineri, 6 decembrie 2024, anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României.

”În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024” se arată în comunicatul de presă al CC.

După cum precizează Curtea Constituțională, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate. Rămâne în sarcina guvernului să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare. 

 Hotărâre  CC este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Tot vineri, 6 decembrie 2024, DIICOT a anunţat că a deschis un dosar penal in rem în legătură cu campania lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

„În urma analizei informaţiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic. Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse, menționează agerpres.ro

De asemenea, MAI spune că unii dintre susţinătorii lui Georgescu, implicaţi în promovarea şi cumpărarea de voturi, sunt exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta, infracţionale şi ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei, dând ca exemplu pe liderul unui clan, mai notează sursa citată. 

You may also like

Leave a Comment