Corul Madrigal – ”Diversitatea este cea care compune frumusețea de final”

by Stefania Crisan

Madrigal a adus la Satu Mare nu numai frumusetea cântului coral reflectat printr-un concert de zile mari – Săptămâna patimilor – susținut miercuri seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Centrul Nou, Satu Mare, ci și un concert dedicat copiilor și o inedită expoziție cu informații din istoria corului, costume de epocă, prezentări video, afișe, picturi și literatură pe care le puteți admira în foaierul Bibliotecii Județene Satu Mare începând de joi, 25 aprilie până la data de 15 iunie 2024.

Concertul de miercuri seara aproape că nici nu poate fi exprimat în cuvinte, întrucât trăirea muzicii, așa cum au descris-o mulți dintre spectatori a fost de-a dreptul înălțătoare ca o ”străfulgerare” ce i-a cuprins pe de-a-ntregul, i-au făcut să  simtă și audă ”ceva parcă dintr-o altă lume”. Punerea în scenă a Săptămânii Patimilor, decorul, costumele, repertoriul, prezența copiilor din corurile Cantus Mundi, dar mai ales interpretarea pieselor au reconfirmat (deși nu mai este cazul) notorietatea acestui cor, nivelul de excelență pe care Madrigal l-a adus muzicii corale. Iar prezența în sală a unui public de diferite vârste dă speranță pentru un viitor cu generații care vor aprecia acest gen de muzică și vor îndrăgi momentele culturale care prezintă nestemate  din repertoriul național și internațional. Miercuri seara, apoi ziua de joi, 25 aprilie dedicată vernisajului și concertului pentru copii ”Madrigal for babies” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, au vorbit despre Corul Madrigal și din perspectiva unui brand de țară, (dacă putem să-l numim așa) care reușește să se afirme prin noi și noi abordări de proiecte cu totul inedite menite să apropie publicul de toate vârstele spre înțelegerea muzicii, în special a copiilor și tinerilor.

”Dorim să le oferim copiilor o idee către un drum care este ușor de susținut cu mare plăcere. A cânta într-un cor înseamnă echipă, înseamnă să fii susținut și înseamnă că diversitatea ta  doar contribuie la rezultatul extraordinar pe care îl avem cu toții și nu distruge. Fiindcă aici trebuie lucrat: diversitatea este cea care compune frumusețea de final. (…)Ceea ce este important, având experiența de aseară (miercuri, 24 aprilie 2024 – Concertul extraordinar- Săptămâna patimilor n.r.) a unui public cald și numeros de la Satu Mare și divers ca generații, avem cu siguranță părerea și dorința de a reveni pentru că aici este un teritoriu unde se întâlnesc foarte multe diferențe. Iar diferențele acestea dacă sunt puse în echipă pot naște minuni pentru toate generațiile” a spus dirijorul corului Madrigal, Anna Ungureanu cu ocazia vernisajului expoziției.

Program de vizitare a expoziției Madrigal din foaierul Bibliotecii Județene Satu Mare este următorul: luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 9:00 – 16:00, iar în zilele de marți și joi, în intervalul orar 9:00 – 18:00.

Reamintim că duminică, 28 aprilie, la Muzeul Țării Oașului, Corul Madrigal va organiza un recital, vernisaj și lansare ”Machu Picchu – Suită coorală din Țara Oașului”

Prin armonizarea unor concepte aparent divergente, Corul Madrigal își propune să pună în valoare spații culturale antice prin lucrări de muzică corală contemporană. De această dată, Madrigal lansează în premieră mondială episodul al doilea al seriei „Muzică contemporană românească în spații antice universale” – videoclipul piesei de inspirație folclorică „Suită corală din Țara Oașului”, de Dariu Pop, filmat în spațiul impresionantelor ruine peruane, Machu Picchu. În cadrul lansării, va avea loc și un recital al Corului Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, și vernisajul expoziției fotografice. Expoziția, semnată de Teodora Ungureanu, prezintă imagini ale ansamblului în cadrul unui spațiu spectaculos, încărcat de istorie, ce aparține patrimoniului universal – situl Machu Picchu, orașul pierdut al incașilor – se arată în programul  Corului Madrigal

You may also like

Leave a Comment