Casa Națională de Pensii aduce precizări privind cumularea pensiei cu alte venituri

by Stefania Crisan

Casa Națională de Pensii Publice aduce câteva clarificări esențiale privind situațiile în care pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri, conform prevederilor legale actualizate.

Potrivit informațiilor CNPP, pensionarii din sistemul public de pensii pot obține și alte venituri din următoarele activități: activități supuse contribuțiilor de asigurări sociale, conform Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, reglementate de Legea nr. 111/2022, care impun plata contribuțiilor de asigurări sociale, indiferent de suma veniturilor.

Ca o noutate, potrivit Legii nr. 360/2023, pensionarii de invaliditate își pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate.

Referitor la cine poate cumula pensia cu alte venituri, CNPP explică că există câteva situații în care cumulul pensiei cu alte venituri nu este permis și anume: soțul supraviețuitor, care beneficiază de pensie de urmaș, dacă realizează venituri mai mari de 3.700 lei (începând cu 1 iulie 2024); beneficiarii de pensie anticipată, care obțin venituri din activități precum: contract individual de muncă;raport de serviciu;funcții elective sau numiri în autorități executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului;membrii cooperatori din organizații meșteșugărești cu statut echivalent.

Casa Națională de Pensii consideră că este util să se cunoască faptul că acei pensionari care au ajuns la limita de vârstă și continuă să lucreze pot solicita recalcularea pensiei pentru a include noul stagiu de cotizare, însă această recalculare se poate efectua doar o singură dată pe an calendaristic.

Este important de menționat că stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu influențează calculul punctelor de stabilitate.

You may also like

Leave a Comment