Campanie națională: ”Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele”

by Stefania Crisan

În luna iunie se derulează campania de informare, educare și comunicare Alcoolul te face să pierzi simţurile, nu problemele cu scopul de a comunica despre impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii, anunță Direcția de Sănătate Publică Satu Mare.

În acest sens, instituția citată face câteva referiri vizavi de impactul pe care îl are consumul de alcool asupra sănătății și asupra vieții per ansamblu.

Consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii şi reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură şi invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele minorilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli şi poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violenţă. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenţia, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii.

Campania de informare despre efectele consumului de alcool se adresează populaţiei generale, dar în special tinerilor, adolescenţilor şi părinţilor acestora, deoarece adolescenţa este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanţe este în mod particular ridicat.

Pentru a preveni expunerea la riscurile şi pericolele pentru sănătate, precum şi alţi factori care scad calitatea vieţii la consumatorii de alcool, un prim pas este acela de a informa adolescenţii despre riscuri şi de a-i sprijini să facă alegeri bune pentru sănătatea lor. Tinerii care consumă alcool au un risc ce 4 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenţii să nu înceapă să consume alcool, şi pe cât posibil să evite consumul de alcool şi la vârsta de adult, pe tot parcursul vieţii.

Adulţii  au un rol deosebit de important în ceea ce priveşte formarea mediilor, valorilor, atitudinilor pozitive şi deprinderilor sănătoase, fără consum de alcool. Deoarece nu există un nivel al consumului de alcool care să fie sigur pentru sănătate, se recomandă evitarea consumului de alcool, indiferent de vârstă. Nu există o „limită de siguranţă” în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătăţii creşte odată cu fiecare băutură alcoolică consumată.

În mod particular, se recomandă evitarea în totalitate a consumului de alcool de către femeile care plănuiesc să rămână însărcinate sau sunt însărcinate, deoarece consumul de alcool în perioada gestaţiei poate cauza sindrom alcoolic la făt. Niciodată nu ar trebui să consume alcool persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje, deoarece prin scăderea atenţiei şi vitezei de reacţie, se produc accidente soldate cu vătămări corporale şi decese.

Ce spun studiile despre consumul de alcool în rândul tinerilor?

Prin derularea Lunii naţionale de informare despre efectele consumului de alcool se urmăreşte creşterea vigilenţei, responsabilităţii personale şi sociale în privinţa consumului de alcool. Astfel, deşi comercializarea produselor care conţin alcool este restricţionată pentru persoanele sub 18 ani, totuşi, 2 din 3 elevi cu vârsta de 15-16 ani din România consideră că băuturile alcoolice sunt uşor de procurat (conform datelor studiului ESPAD (European School Survez Project on Alcohol and Other Drugs), derulat în anul 2019.

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behaviour Surveillance System) desfăşurat în 2022 prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puţin în una-două zile, în ultimele 30 de zile.

Prevenţia consumului de alcool în rândul adolescenţilor este foarte importantă pentru protejarea sănătăţii şi bunăstării lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependenţă, de consum episodic excesiv de alcool şi pentru promovarea unui viitor sănătos şi prosper pentru tineri.

Săptămâna 17-23 iunie 2024, Săptămâna naţională de testare a consumului personal de alcool, este dedicată promovării posibilităţii de testare a populaţiei adulte cu ajutorul chestionarului AUDIT, cel mai folosit instrument de evaluare a consumului de alcool. În această perioadă, toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani au posibilitatea de a îşi evalua consumul personal de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, la adresa www.testareaudit.ro

Testarea consumului personal ajută persoanele în cauză de a identifica şi conştientiza eventuala existenţă a consumului problemă de alcool, ceea ce este primul pas pentru a lua decizia corectă de a schimba stilul de viaţă într-unul sănătos; o îndemnare de a cere ajutor şi de a beneficia de ajutor şi suport psihologic-medical pentru a se elibera de dependenţa de alcool.

You may also like

Leave a Comment