Asigurații pot beneficia de analize gratuite pe baza biletului de trimitere

by Mihaela Ghiță

Asigurații pot efectua gratuit analize de laborator și investigații imagistice pe baza biletului de trimitere, indiferent de casa de asigurări cu care este în contract medicul care a eliberat documentul. Această facilitate este reglementată conform unui ghid recent publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Condiții pentru a beneficia de investigații gratuite

Pentru a beneficia de analize și investigații gratuite, pacienții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:să fie asigurați; să dețină un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de un specialist aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate; să se prezinte la un laborator sau centru de imagistică aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate.

Tipuri de analize și investigații decontate

Printre analizele de laborator decontate pentru asigurați se numără: hematologice (hemogramă); serice (acid uric, creatinină serică, glicemie, colesterol, trigliceride, sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc.); de urină (sumar și sediment de urină, albumină urinară, glucoză urinară etc.); imunologice (hormoni și anticorpi); microbiologice (analiza secrețiilor, excrețiilor, antibiogramă); examen de țesuturi prelevate; testare Babeș-Papanicolau.

În plus, sunt decontate și investigații de radiologie, ecografii (investigații neiradiante), Doppler, dar și investigații de înaltă performanță precum CT, RMN, scintigrafii și angiografii.

Acces la investigații pentru persoanele neasigurate

Persoanele neasigurate pot beneficia de analize și investigații gratuite în următoarele situații:dacă dețin un bilet de trimitere emis de medicul de familie în urma unei consultații de prevenție; pentru investigațiile necesare confirmării unei afecțiuni oncologice; pentru testarea virusurilor hepatitic B și C, precum și pentru testarea femeilor însărcinate pentru virusul HIV.

Programarea și valabilitatea biletului de trimitere

În cazul în care investigațiile nu pot fi efectuate imediat, laboratorul este obligat să programeze pacientul în perioada de valabilitate a biletului de trimitere, indicând data pe verso. Dacă pacientul refuză programarea, biletul este restituit pentru a putea fi utilizat la un alt laborator.

Valabilitatea biletului de trimitere este: 30 de zile pentru analizele de laborator; 60 de zile pentru investigațiile paraclinice recomandate în urma consultațiilor de prevenție;până la 90 de zile pentru bolile cronice, investigațiile ce implică recoltarea de țesuturi sau pentru cazurile de „management de caz”.

Monitorizarea pacienților cu afecțiuni grave

Laboratoarele și centrele de imagistică sunt obligate să efectueze investigațiile necesare monitorizării pacienților cu boli grave în termen de cinci zile calendaristice de la data solicitării. Aceste afecțiuni includ: boli oncologice; diabet zaharat; afecțiuni  cardiovasculare; afecțiuni rare; boli neurologice; boli cerebrovasculare; boală cronică renală.

Investigațiile pentru monitorizare sunt decontate dincolo de valoarea de contract, cu condiția ca medicul să menționeze pe biletul de trimitere codul „MONITOR” urmat de cifra corespunzătoare.

Această măsură vine în sprijinul pacienților, asigurând accesul la investigații medicale fără costuri suplimentare. Asigurații sunt încurajați să consulte lista laboratoarelor și centrelor de imagistică aflate în contract cu casele de asigurări pentru a beneficia de aceste servicii gratuite.

You may also like

Leave a Comment