La data de 4 martie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Obezității, un eveniment dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la impactul obezității asupra sănătății și importanța adoptării unui stil de viață sănătos.
Tema Zilei Mondiale a Obezității din 2025, „Schimbarea sistemelor pentru vieți mai sănătoase”, subliniază faptul că obezitatea nu este doar o problemă individuală, ci rezultatul unor sisteme defectuoase, de la sănătatea publică și politicile guvernamentale, până la producția alimentară și mediul în care trăim.
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității este în continuă creștere. În 2016, aproximativ 13% din populația adultă a lumii suferea de obezitate, iar până în 2030, se estimează că un miliard de persoane vor fi afectate de această boală. De asemenea, procentul copiilor și adolescenților care trăiesc cu obezitate a crescut semnificativ, de la 2% în 1990 la 8% în 2022.
În Europa, datele sunt și mai îngrijorătoare. De exemplu, 12% dintre copiii între 7 și 9 ani din 33 de țări europene suferă de obezitate, iar în România, incidența obezității la copii a crescut în ultimii ani. La nivelul adulților, 22,6% dintre persoanele din Regiunea Europeană a OMS trăiesc cu obezitate, iar în România, acest procent ajunge la 34%, fiind printre cele mai ridicate din Europa.
În acest context, InfoCons, organizația europeană pentru protecția consumatorilor, pune la dispoziție Aplicația Europeană InfoCons, un instrument facil pentru educația consumatorilor. Cu ajutorul aplicației consumatorii pot alege personal ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia află instant direct pe telefonul mobil următoarele informații: afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată; ingredintele din produsul scanat, numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită; numărul și tipul alergenilor regăsiți în produsul scanat; valorile nutriționale (cantitate de sare, zahăr, calorii).De asemenea, aplicația dispune și de un calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă).