Piața 25 Octombrie din Satu Mare a fost astăzi, 29 iulie 2024 locul unui moment emoționant și solemn dedicat Zilei Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Imnul a fost interpretat de orchestra Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române și a răsunat în tot centrul orașului aducând împreună numeroși locuitori ai urbei.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai instituțiilor publice – Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, organizații politice, oameni de cultură etc.. Participanții au asistat cu respect și mândrie la această celebrare a identității naționale, marcând importanța imnului ca simbol al unității și rezistenței poporului român.
Prefectul județului, Ioan Tibil a subliniat semnificația istorică și culturală a imnului național, amintind de momentele cruciale în care „Deșteaptă-te, române!” a însoțit și încurajat lupta pentru libertate și demnitate.
Ceremonia a inclus și un moment de rugăciune fiind astfel onorată memoria celor care au contribuit la făurirea și apărarea României moderne.
Ziua Imnului Național este sărbătorită anual pe 29 iulie, rememorând momentul din 1848 când „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848, iar muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, iar așa cum am menționat în rândurile de mai sus a fost cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea
Poemul care a devenit imn național sub titlul „Deșteaptă-te, române!” și-a câștigat gloria datorită mesajului său energic și mobilizator. Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a devenit un cântec drag românilor care a insuflat curaj în momentele cruciale ale istoriei, precum Războiul de Independență (1877-1878) și Primul și Al Doilea Război Mondial.
Imnul conține sublimul „acum ori niciodată”, prezent în toate imnurile naționale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon și Salamina până la „Marseilleza” Revoluției franceze.
Invocarea destinului național este cea mai înaltă culme pe care un popor o poate atinge în zborul său către divinitate. Acest „acum ori niciodată” concentrează toate energiile vitale, mobilizând la maximum. Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două, cea de-a patra și ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.