Zeci de sătmăreni entuziasmați de prima ediție a Târgului ”Semințe cu suflet”

by Stefania Crisan

Prima ediție a Târgului ”Semințe cu suflet”  ce a avut loc sâmbătă dimineața, 9 martie 2024, în foaierul Bibliotecii Județene Satu Mare s-a bucurat de un real interes în rândul sătmărenilor pasionați de grădinărit.

Ora 10, data începerii evenimentului a fost așteptată cu nerăbdare și nu a fost deloc prea matinală  pentru o zi de sâmbătă dacă ținem cont de numărul mare de vizitatori ai standurilor cu semințe autohtone aduse de grădinari iscusiți din mai multe județen, printre care amintim Cluj, Oradea etc.

Dimpotrivă, interesul pentru a cunoaște oferta de semințe, chiar și butași și unele răsaduri de plante aromatice, i-au făcut pe curioși să treacă pragul instituției mult mai devreme decât ora anunțată, să stea de vorbă cu protagoniștii evenimentului, să schimbe  opinii, să vorbească despre semințele puse la dispoziție împreună cu sfaturi și recomandări din partea cultivatorilor din comunitatea Semințe cu suflet.

Practic în mai puțin de o jumătate de oră aproape toate produsele aduse pentru a fi oferite cu titlu gratuit s-au ”evaporat” de pe măsuțele expoziționale, semn că în Satu Mare există preocupare  pentru cultivarea legumelor, dar și a florilor din soiuri pe care unii le cunosc încă din grădina părinților sau a bunicilor, semințe care trezesc amintirea unui timp al copilăriei, al gustului unic pe care îl au legumele crescute din aceste seminte. Și s-a dat cu dărnicie din tot ce au avut pregătit participanții la târg. Pe lângă  oferta  de semințe, sătmărenii au putut să vadă ingeniozitatea grădinarilor, atenta preocupare a lor de a nu irosi nimic din toate binecuvântările naturii, fie prin realizarea de piese artizanale sau transformarea lor  în delicioase preparate (gemuri, siropuri etc.)

Un alt aspect al Târgului ”Semințe cu suflet. Primește. Cultivă. Dăruiește” este acela de a duce mai departe dezideratul comunității și anume, de a cultiva semințele primite ca mai apoi să fie oferite cu aceeași generozitate și altor grădinari.

Numeroși sătmăreni prezenți la târg și-au exprimat entuziasmul pentru ineditul acestui eveniment organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare și au solicitat realizarea pe viitor a mai multor astfel de întâlniri extrem de benefice și constructive pentru toți cei care sunt mânați de pasiunea pentru grădinărit.

You may also like

Leave a Comment