Personalul din creșele municipiului Satu Mare a participat în cursul zilei de miercuri, 13 martie 2024, la Casa Meșteșugarilor la au curs de prim ajutor susținut de Vasile Vlașin de la Asociația Părinți Salvatori, anunță Primăria Satu Mare. Pornind de la dezideratul prin care sănătatea și siguranța copiilor mici este prioritară, Vasile Vlașin, a expus în cadrul cursului de prim ajutor informații prețioase despre măsurile de prim ajutor în caz de stop cardiorespirator și înec însoțite de demonstrații practice pe manechini copii astfel încât toți cei prezenți să fie în măsură să intervină dacă este cazul în astfel de situații.
De asemenea, în primele două zile din această săptămână Vasile Vlașin a susținut cursuri gratuire de resuscitare și salvare în caz de înec la care au participat zeci de sătmăreni, oameni obișnuiți, părinți, viitori părinți, bunici, dornici să învețe să acorde primul ajutor. Partea teoretică însoțită de demonstrațiile practice pe manechini adulți, copii și bebeluși dotați cu senzori care indică corectitudinea manevrelor de resuscitare au dat posibilitatea celor prezenți să exerseze acest lucru și să învețe să aplice corect tehnicile de salvare.
De 8 ani, Vasile Vlașin, formator acreditat la nivel european, oferă în mod gratuit acest curs de prim ajutor în memoria fiului său, Luca Vlașin.
” În România, rata de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%.
Această realitate arată, de fapt, că peste 98% din cei aflați în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc mai ales din cauza că nu știm să oferim primul ajutor. Iar cei mai predispuși sunt copiii mici, care se pot îneca, involuntar, în cele mai banale moduri. În situațiile în care martorii intervin imediat, rata de succes a resuscitării este situată între 60% și 80%!” a spus formatorul
Această realitate dramatică se dorește a fi schimbată prin cursurile susținute, dar și printr-o serie de proiecte menite să responsabilizeze decidenții asupra conștientizării priorității salvării vieții.
Unul din proiectele fundației Părinți Salvatori este de a transpune într-un document legislativ introducerea în programa școlară a cursurilor de prim ajutor. De asemenea printr-un efort susținut, Vasile Vlașin mobilizează comunitățile și autoritățile locale pentru dotarea instituțiilor publice și a spațiilor stradale cu defibrilatoare automate care să permită intervenția promptă în cazul unui stop cardiorespirator.
”Nimeni nu trebuie să își pună vreodată întrebarea ”Cum ar fi fost dacă aș fi știut să intervin?” este viziunea de la care pornește fiecare curs de resuscitare și salvare în caz de înec susținut de Părinți Salvatori în memoria lui Luca Vlașin. Acest prim pas important este fundamentat pe una dintre valorile fundamentale și anume cel al responsabilității alături de alte trei valori, încredere, curaj și respect.
”Avem datoria morală să împărtășim din experiența noastră și celorlalți, pentru ca nimeni să nu mai fie pus în situația de a se întreba ”Cum ar fi fost dacă aș fi știut să intervin?” Avem încredere că viața a știut mai bine ce rol să ne ofere în acest moment. Încredere că, în fiecare din noi, există curaj și umanitate. Și împreună putem schimba cursul multor vieți. Să ducem acest rol – de Părinți Salvatori – până la capăt. Să mobilizăm comunitatea, să educăm părinții la început de drum, să informăm cadrele didactice despre cum să acționeze în astfel de cazuri. Nu va fi ușor, dar nici mai greu decât ne-a fost nouă, ca părinți” – Părinți Salvatori
Persoanele care doresc să susțină proiectele și cauzele pentru care militează PărințiSalvatori pot să găsească mai multe informații pe site-ul propriu https://parintisalvatori.ro/cursul-parinti-salvatori/