Urmașii refugiaților aduc în fața Prefecturii revendicările pentru drepturile lor ignorate de guvern

by Stefania Crisan

Reprezentanții Asociației Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, filiala Carei au protestat miercuri, 10 ianuarie 2024 în fața sediului Prefecturii Satu Mare. Oamenii s-au mobilizat exemplar, au purtat steaguri tricolore și pancarte prin care și-au făcut cunoscute doleanțele.

O delegație din partea asociației în frunte cu Daniela Ciută, reprezentanta filialei a stat de vorbă cu prefectul județului, Radu Roca despre revendicările lor. În același timp i-au înaintat acestuia un memoriu protest  față de cea de-a treia amânare privind plata indemnizațiilor urmașilor români expulzați în 1940, plată de care beneficiază prin Legea 154/2021 câteva categorii de minoritari. Protestul de la Satu Mare s-a desfășurat pașnic, fără incidente. Printre cei prezenți s-a numărat șiun grup de la Arad.

Toți cei aproximativ 200 de protestatari au depus nominal o petiție  la Prefectură în care semnalează nemultumirile lor și totodată cer să fie tratați egal și cu respect la fel ca și etnicii minoritari din România.

În urma scurtei întrevederi cu prefectul Radu Roca , oamenii au primit asigurări în privința transmiterii către decidenți a doleanțelor lor.

”În urma discuțiilor purtate cu asociația, respectiv cu doamna Ciuta, am luat memoriul care este pe deplin justificat. Urmează ca eu să înaintez acest memoriu protest domnului prim ministru al Guvernului României și domnului ministru al Finanțelor pentru a cunoaște situația de la Satu Mare care  este și la nivel național și de a lua în calcul ca în bugetul național să fie cuprins și acest articol și acest aliniat” a precizat prefectul Radu Roca.

You may also like

Leave a Comment