Un workshop de linogravură organizat la Baia Mare s-a bucurat de un real succes în rândul cursanților Școlii de Arte sătmărene

by Mihaela Ghiță

Premergător unui eveniment artistic de anvergură ce va fi organizat la Satu Mare în acest an,  și anume Bienala Carpatică de Grafică pentru Copii și Tineret (ediția a XIII-a), un grup de cursanți ai Școlii de Arte Satu Mare coordonați de prof. Cristina Busuioc au participat sâmbătă, 25 ianuarie 2025 la un workshop de linogravură la Școala de Arte ”Liviu Borlan” din Baia Mare.

Astfel,  prin amabilitatea și buna colaborare între cele două școli partenere, cu ajutorul prețios oferit de profesor Postumia Rus, cursanții Școlii de Arte Satu Mare alături de profesoara Cristina Busuioc au avut ocazia de a deprinde din tainele acestei tehnici apreciate pentru simplitatea și frumusețea sa, fiind utilizată în artă, design grafic și educație artistică. Grupul de cursanți ai Școlii de Arte Satu Mare a dobândit o serie de informații prețioase despre această tehnică, pornind de la materialele folosite (linoleum, instrumentele de tăiere, cerneala tipografică, hârtia pentru imprimare, presa manuală – pentru transferul imaginii de pe linoleum pe hârtie), procesul de realizare (proiectarea, gravarea, aplicarea cernelii și imprimarea), dar și avantajele pe care le prezintă această tehnică.  Desigur, entuziasmul participanților la workshop a fost la cote ridicate întrucât au avut posibilitatea să aplice individual toate etapele linogravurii până la produsul finit. Au fost abordate teme inspirate din natură, artitectură, simbolistică tradițională etc.  Rezultatul final al muncii lor de câteva ore, cu o pregătire prealabilă a suprafețelor de linoleum s-a concretizat prin lucrări extrem de reușite și apreciate de profesorii îndrumători. Acest lucru i-a impulsionat de a continua să folosească linogravura și pe viitor în proiectele pe care le au în vedere.

Bienala Carpatică De Grafică Pentru Copii Şi Tineret (Ediţia a XIII-a) este un concurs  internațional de grafică (gravură și tehnici de multiplicare) pentru copii și tineret din țările regiunii Carpatice ce se va desfășura prin colaborarea a 5 țări participante: Polonia, Ucraina, Ungaria, România, și Slovacia, ale căror vise, dorințe, idei, credințe se concretizează prin exprimarea artistică într-o gamă largă de subiecte, reflectând dimensiunea lor emoțională și rațională. În acest an România și în principal Muzeul Județean Satu Mare va fi gazda acestui eveniment.

După cum aflăm de la profesoara Cristina Busuioc pe parcursul lunii iunie va avea loc la Satu Mare în incinta Muzeului de Artă Satu Mare, 4 ateliere de linogravură organizate de instituție cu voluntariatul cursanților de la Școala de Arte din Satu Mare. Scopul este promovarea în rândul tinerilor și nu numai a tehnicilor de multiplicare-gravură în special  linogravura.

Linogravura este o tehnică artistică de imprimare în relief, asemănătoare gravurii pe lemn, dar realizată pe linoleum. Această metodă este populară pentru expresivitatea sa vizuală și accesibilitatea materialelor.

Linogravura a apărut la începutul secolului al XX-lea, fiind folosită inițial pentru proiecte comerciale. A devenit o tehnică populară în artele vizuale datorită artiștilor precum Pablo Picasso și Henri Matisse, care au experimentat cu linogravura pentru lucrări inovatoare.

You may also like

Leave a Comment