Joi, 14 noiembrie 2024, de Ziua Mondială a Diabetului, aproximativ 370 de sătmăreni au participat la campania de testare gratuită a glicemiei organizată de Centrul Antidiabetic al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Astfel, sătmărenii care au ajuns la Shopping City Satu Mare, au avut ocazia de a-și evalua starea de sănătate. Fiecare persoană care și-a manifestat intenția pentru evaluare a beneficiat de măsurători gratuite pentru glicemie, tensiune arterială, circumferința abdominală, greutate și evaluarea riscului cardiovascular. Scopul acțiunii a fost acela de a crește conștientizarea populației asupra diabetului zaharat de tip 2.



Medicul diabetolog, Diana Albu de la Centrul Antidiabetic Satu Mare a apreciat receptivitatea sătmărenilor față de această campanie în dorința de a preveni diabetul zaharat. Interesul a fost manifestat atât de persoanele în vârstă cât și de tineri sau de sătmărenii aflați în câmpul muncii.
”Campania își propune să atragă atenția asupra impactului pe care diabetul îl are asupra sănătății, având în vedere că la fiecare 8 secunde, în lume, o persoană își pierde viața din cauza acestei boli. Mesajul zilei din acest an este „Corpul tău merită ce e mai bun” tocmai pentru a sublinia importanța unui stil de viață sănătos și a prevenției. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt receptivi la astfel de inițiative, doresc să-și cunoască starea de sănătate și să prevină apariția bolii” a spus dr. Diana Albu.
Printre cei care au salutat inițiativa organizării unei noi ediții a Zilei Mondiale a Diabetului este și Colegiul Medicilor Satu Mare, reprezentat de consilierul dr. Iulian Pfau Sălăgeanu. Medicul a dat un prim exemplu inclusiv prin faptul că a acceptat să-și efectueze măsurătorile specific determinării glicemiei.
”În calitate de reprezentant al Colegiului Medicilor Satu Mare vreau sa felicit SJUSM pentru această acțiune de conștientizare a importanței prevenției diabetului.
De asemenea îmi exprim toată recunoștința și respectul tuturor medicilor de familie și medicilor specialiști pentru munca asiduă în activitatea de screening în ceea ce privește diabetul.
Dar să nu uităm. Nu vor putea reuși fără aportul direct al pacienților, având în vedere faptul că peste 95% din timp, îngrijirea diabetului revine persoanei în cauză și familiei acesteia. Consider că educația poate ajuta la stoparea creșterii prevalenței diabetului si la protejarea sănătăți. Multă sănătate! a subliniat consilierul județean al Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Iulian Pfau Sălăgeanu