De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, duminică, 8 septembrie 2024, comunitatea din satul Bolda, comuna Beltiug, a trăit bucuria unui eveniment de mare însemnătate, și anume reuniunea fiilor satului. Parcă mai mult decât oricând a putut fi simțită trăirea oamenilor acestor meleaguri prin prisma momentelor semnificative rezervate acestei zile pe care le-au onorat în număr surprinzător de mare, fiind de față aproximativ 200-250 de credincioși.
Voci din mulțime au remarcat că o astfel de reuniune, de asemenea anvergură cu o participare atât de numeroasă nu a mai avut loc în satul Bolda în ultimii 50 de ani. Deși în localitate își mai duc veacul circa 20 – 30 de suflete, iată că acum, la ceas de sărbătoare și rugăciune, fiii satului s-au reîntors la rădăcini, în curtea și prispa bisericii lor dragi pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra lor. Se spune că ”acolo unde este comoara ta este și inima ta”, iar această zicere s-a materializat prin răspunsul pe care locuitorii acestui sat l-au dat chemării Bisericii și grupului de inițiativă din Bolda de a fi prezenți la hramul sfântului lăcaș de rugăciune dublat de sfințirea iconostasului recent restaurant. Oamenii din Bolda pot oricând să constituie un exemplu de comunitate care își prețuiește valorile străbune, pentru care biserica din sat, de altfel singura biserică de lemn din județ în care se slujește la ora actuală reprezintă un reper fundamental al existenței lor.
Biserica din Bolda datează din secolul al XVIII-lea și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți alcătuit din: consilier pr. Virgil Jicărean – Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, pr. Florian Mocan – protopop al Protopopiatului Ortodox Carei, pr. Dumitru Bărbos (fost preot al parohiei din Bolda în urmă cu 24 de ani ) și pr. Călin Variu, actualmente ambii parohi din Cluj-Napoca, alături de pr. Alexandru Zahari, preot paroh la biserica din Bolda.
Alături de fiii satului Bolda și toți cei dragi ai lor au răspuns invitației:primarul comunei Beltiug – Ioan Bartok Gurzău, directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu – Zamfir Danciu, restaurator și coordonatorul lucrării de restaurare a iconostasului, Cristina Busuioc – Muzeul Județean Satu Mare, reprezentanți mass-media și mulți alții.
Soborul de preoți a oficiat Sfânta Liturghie în curtea bisericii. Cu acest prilej au fost rostite rugăciuni adresate copiilor și dascălilor la început de nou an școlar, au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului de către artista de muzică populară Angela Munteanu și curatorul sfântului lăcaș, Marcel Bota. De asemenea, în scurtele luări de cuvânt ale preoților și a câtorva dintre invitați a fost remarcată importanța păstrării valorilor, a tradițiilor și obiceiurilor care pot fi permanentizate prin aducerea lor în actualitate.
„Aici în Bolda am întâlnit în tinerețe niște oameni despre care mai târziu mi-am dat seama de frumusețea și valoarea lor, oameni cu adevărat români, oameni cu multă, multă credință și cu mult respect față de Biserică și față de tânărul preot care își începea activitatea aici. Îmi aduc aminte de sfătul baciu Ioane cu cât respect mă întâmpina de fiecare dată. Îmi aduc aminte de cantorul, baciu Vasile Șipoș și de mulți, mulți alții cu care tot a treia duminică ne întâlneam la Sfânta Liturghie. Am răspuns cu multă emoție și totodată cu mult drag invitației adresată de către Florin Chereji deoarece îmi doream demult să ajung în acest loc pentru că adesea este bine să ne întoarcem la obârșii, să ne întoarcem în locurile din care veșnicia n-a dispărut” a spus în cuvântul său părintele Dumitru Bărbos, fost preot al satului Bolda.
Consilier pr. Virgil Jicărean a accentuat importanța păstrării credinței, a memoriei înaintașilor, de a primi darul lor și de a-l da mai departe generațiilor care vor urma. ”Sunt patru puncte cardinale ale identității neamului nostru românesc așa cum spunea marele Nicolae Iorga: credința, graiul, portul și tradițiile. Fără acestea nu mai suntem români. Când pe acestea le-am pierdut suntem diluați și disipați în marea masă a celor care vor o Europă nivelată. Și fără ele suntem ca o privighetoare fără glas. Și dacă privighetoarea își pierde glasul atunci nu mai e privighetoare pentru că glasul o reprezintă. Și pe noi acestea ne reprezintă. Aceste valori ale neamului nostru. Câtă vreme le mai avem, câtă vreme le mai căutăm, câtă vreme nu ne este rușine cine suntem acolo unde mergem în lumea asta înseamnă că mai suntem români și contează foarte mult aceste lucruri. Să nu le lăsăm uitate, să le perpetuăm” a menționat în discursul său pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial.
Restaurator Cristina Busuioc a adus în atențiat celor prezenți unicitatea, frumusețea și valoarea inestimabilă a iconostasului recent restaurant din biserica îndemnându-i pe credincioși să se bucure de acest dar minunat și să-l prețuiască.
Părintele Florian Mocan a subliniat eforturile comunității în direcția restaurării iconostasului, a grupului de inițiativă coordonat de Florin Chereji și a altor câtorva oameni de bine, apoi munca specialiștilor de la Muzeul Județean Satu Mare și a tuturor celor prin aportul cărora a putut fi dusă la bun sfârșit această lucrare.
”Datorită credinței dumneavoastră s-a petrecut astăzi minunea de a sărbători atât de frumos” a spus părintele protopop Florian Mocan.
De asemenea, aprecieri față de implicarea comunității și a muncii derulate de Muzeul Județean Satu Mare în restaurarea iconostasului au fost aduse de către Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu.
Programul religios a continuat cu un parastas în memoria înaintașilor comunității și sfințirea strugurilor, conform tradiției locale. De asemenea, participanții au luat parte la procesiunea de înconjurare a bisericii, sfințirea iconostasului, momente solemne ce marchează unitatea și credința locuitorilor din Bolda.
După încheierea slujbei religioase, toți cei prezenți au fost invitați la o gustare ce a avut loc la Căminul Cultural din localitate. Acest moment a oferit ocazia unor discuții amicale și socializare între participanți. Ziua a continuat cu un spectacol folcloric deosebit susținut de artiști îndrăgiți precum Nicolae Mureșan fiu al satului Bolda și cetățean de onoare al comunei Beltiug, Nicolae Mureșan jr., Angela Munteanu, Pop Cornel, Sorin Buc și Adi de la Satu Mare.