Seară de excepție în compania viorii lui Enescu la Filarmonica Dinu Lipatti

by Stefania Crisan

Vioara lui Enescu a fost regina serii din această duminică, 14 ianuarie 2024, la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Concertul susținut în cinstea Zilei Culturii Naționale s-a dovedit un dar muzical aparte oferit publicului sătmărean cu mult talent și dăruire de  violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru acompaniați la pian de Clementina Ciucu-Ristea, invitat special, micuța violonistă, Eva Croitoru.

Repertoriul ales a evidențiat virtuozitatea interpreților, pasiunea pentru muzică  reușind să transmită o stare de bucurie și încântare audienței. O bună parte din piese fiind cântate împreună  de tată și fiică s-a remarcat sincronicitatea dintre cei doi violoniști, imaginând un dans , un balans în care fiecare parte și-a intepretat rolul la nivel de excelență. S-a cântat cu inima și privirea, cu zâmbetele de pe fața interpreților, această stare de entuziasm și plăcere fiind transmisă și sătmărenilor.

Cele aproximativ 90 de minute ale concertului au dat publicului sătmărean ocazia de a asculta adevărate bijuterii muzicale, unele dintre ele mai puțin cunoscute, după cum a spus și violonistul Gabriel Croitoru, însă fiecare în parte a evidențiat frumusețea acestui instrument muzical nepereche, dar și valoarea creațiilor artistice. Totodată întâlnirea cu vioara lui Enescu a evidențiat  efortul, munca susținută din spatele fiecărei note muzicale, dar și conlucrarea dintre generații în susținerea acestui act muzical

Programul concertului a cuprins lucrări din repertoriul lui George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dmitri Șostakovici , Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Carl Kämmerer, Moritz Moszkowski.

De bună seamă această seară muzicală a fost pe placul sătmărenilor iar acest lucru a fost evident prin aplauzele oferite cu generozitate intepreților. Oamenii au apreciat nu numai valoarea invitaților concertului, dar și implicarea board-lui Filarmonicii Dinu Lipatti  de a aduce în urbea de pe Someș nume sonore ale muzicii clasice românești și internaționale.

You may also like

Leave a Comment