Program și reguli noi de acces în Spitalul Județean de Urgență Satu Mare după încetarea stării de alertă epidemiologică

by Mihaela Ghiță

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare implementează de marți, 25 martie 2025 o nouă procedură privind accesul vizitatorilor și aparținătorilor în unitatea sanitară. Noile modificări au loc în contextul încetării stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, aceste prevederi fiind cuprinse în Instrucțiunea nr.4960/2025, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 251, în vigoare de la 21 martie 2025.

Astfel, Spitalul Judetean de Urgență Satu Mare  a stabilit printr-o procedură internă regulile și program de acces. Vizitarea pacienţilor în cadrul SJUSM este permisă zilnic, respectând programul de vizită: de luni până vineri în intervalul orar 13.00 – 17.00, sâmbătă și duminică  în  intervalul orar 11.00 – 17.00.

De asemenea, în cadrul spitalului sunt câteva secții cu program diferențiat. La secția de Boli Infecțioase, accesul este posibil de luni până vineri în  interval orar 12.00 – 16.00 , iar sâmbătă și duminică  în intervalul  orar  12.00– 18.00 . La Secția Anestezie și Terapie Intensivă (A.T.I), accesul este zilnic în  intervalul orar 11.00-12.00 și 15.00 – 16.00.

La Secţia Neonatologie Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală şi Prematuri vizita se poate face zilnic în intervalul orar  11.00– 12.00 și 16.00– 17.00.

În cazul secțiilor cu risc, respectiv Neonatologie, Obstetrică și Pediatrie, accesul este interzis în saloane. SJU Satu Mare precizează că la nivelul acestor  secții vizitatorii fiind admiși în spațiul anume destinat vizitei:de luni până vineri   în intervalul orar         13.00 – 17.00, sâmbătă și duminică  în  intervalul orar   11.00 – 17.00.  

Accesul vizitatorilor în salon este permis după cum urmează: 1 vizitator / pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând; 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4 – 6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp; 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp;

Se permite accesul unei singure persoane la un pacient.

Timpul alocat vizitei va fi de maxim 30 minute, cu excepția compartimentului ATI, unde este de 10 min.

Vizitatorii sunt îndrumați la patul pacientului de un cadru mediu desemnat de asistentul șef.

Pe durata programului de vizitare, în mod excepțional, vizitatorii pot fi solicitați de către personalul medical să întrerupă vizita și să părăsească incinta spitalului, în situații de urgență medicală, precum și în cazul în care conduita lor este necorespunzătoare sau prejudiciază efectuarea de manevre și îngrijiri medicale;

În afara acestui program NU este permisă vizitarea pacienţilor.

        Pe durata vizitei şi a deplasării în spaţiile medicale ale spitalului, vizitatorii vor folosi doar circuitele şi căile de acces destinate, conform reglementărilor privind circuitele spitalului.

Medicul curant sau de gardă are dreptul să refuze unei persoane vizitarea pacientului dacă acesta prezintă semnele unei boli infecto-contagioase care poate afecta pacienții spitalizați.

Vizitatorilor recalcitranți, turbulenți sau în stare de ebrietate le este interzis accesul în spital.

        Pe durata vizitei, vizitatorii/aparținătorii sunt rugaţi să respecte câteva reguli.

La intrarea în secţii/compartimente cu risc (ATI, Hemodializă, Pediatrie, Secții chirurgicale) vizitatorii primesc echipament de protecţie asigurat de către spital, pe care sunt obligaţi să îl poarte pe toată durata vizitei: mască, halat de protecție, botoşei toate de unică folosință.  pe care-l vor purta pe întreaga durată a vizitei.

La sfârșitul vizitei, dezechiparea se face la ieșirea principal din sectie.

”Este interzis accesul vizitatorilor care prezintă simptome ale unei boli infecto-contagioase (viroză respiratorie, boală diareică acută, boli eruptive etc.)” subliniază Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Este strict interzis vizitatorilor:

  • Să pătrundă în spital în stare de ebrietate;
    • Să vină însoțiți de animale de companie;
    • Este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze pacientul fărăacordul expres al acestuia.
    • Este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze pacientul fărăacordul expres al acestuia.
    • Să se aşeze pe patul pacientului sau pe paturile celorlalți pacienți/paturile libere din salon;
    • Să atingă mesele de tratament, cărucioarele de pansamente, ustensilele, accesoriile sau aparatura medicală;
    • Să atingă recipientele inscripţionate cu mesaje avertizare de risc, de tipul „risc biologic”;
    • Să administreze din proprie inițiativă medicamente pacienților;
    • Să introducă în secții/compartimente alimente sau băuturi de orice fel (cu excepția celor aprobate de medicul curant), alimente perisabile, droguri sau alcool, alimente contraindicate regimului dietetic al pacientului sau a cantităților prea mari de alimente admise în regimul alimentar al pacientului vizitat;
    • Să fumeze şi să consume băuturi alcoolice în incinta spitalului (inclusiv în curtea spitalului).

Conform procedurii SJUSatu Mare, vizitatorii sunt rugaţi ca, pe durata vizitei, să respecte odihna şi programul individual al tuturor pacienţilor internaţi, precum şi activitatea curentă a personalului medical, evitând să producă zgomote puternice sau să iniţieze orice alte acţiuni de natură să creeze disconfort celor din jur.

La încheierea programului de vizită, toţi vizitatorii rămaşi în spital sunt invitaţi să părăsească incinta acestuia.

Vizitatorii respectă indicaţiile personalului medico-sanitar cu privire la măsurile aplicate în situaţii epidemiologice deosebite (epidemie de gripă, carantină, etc.). sau în caz de forță majoră (incendiu, cutremur etc).

Copiii sub 18 ani care își vizitează rudele internate în spital trebuie să fie însoțiți și supravegheați pe toată perioada vizitei de către un aparținător adult.

Pe durata vizitelor, personalul medico-sanitar si auxiliar  ia toate măsurile necesare pentru respectarea cu strictețe a interdicțiilor de acces în zonele cu risc, a regulilor de acces și de circulație în spital, precum și a normelor de conduită civilizată.

În cazul apariției oricăror abateri, personalul medico-sanitar si auxiliar  sesizează de urgență serviciul de pază.

În timpul efectuării vizitelor, consultațiilor și a diverselor proceduri medicale, accesul vizitatorilor nu este permis în saloane; vizitatorii/aparținătorii așteaptă într-o zonă destinată acestui scop, în limita spațiului disponibil la nivelul structurii medicale, vizibil semnalizată.

Pacienții pot refuza accesul vizitatorilor, comunicând în prealabil acest lucru medicului curant.

You may also like

Leave a Comment