Primăria Municipiului Satu Mare anunță continuarea campaniei de sterilizare a câinilor cu stăpân. Această inițiativă susținută financiar de Primăria Municipiului Satu Mare vine în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Satu Mare nr. 257/2023, care promovează deținerea responsabilă a câinilor și stoparea înmulțirii necontrolate a rasei comune și metișilor acestora.
Programul a fost lansat în iulie 2023, iar până în prezent, peste 400 de proprietari de câini au solicitat sterilizarea gratuită a patrupedelor lor. Programul de sterilizare are scopuri clare, menite să aducă beneficii atât comunității, cât și animalelor:reducerea numărului de câini fără stăpân;stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună;prevenirea abandonului și pierderii animalelor; facilitarea recuperării câinilor pierduți; promovarea deținerii responsabile;
Reducerea riscurilor pentru sănătatea locuitorilor prin prevenirea rabiei și a altor zoonoze.
Primăria a achiziționat servicii de sterilizare pentru 600 de câini (400 femele și 200 masculi), iar intervențiile sunt realizate de către medici veterinari de liberă practică, în cabinete autorizate, și sunt consemnate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS).
Cine poate beneficia de sterilizare gratuită?
Pentru a accesa acest serviciu, proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:să aibă domiciliul în Municipiul Satu Mare; câinele să fie identificat prin microcipare; să fie înregistrat în RECS; să fie vaccinat antirabic, cu vaccin valabil.
Numărul maxim de sterilizări subvenționate per proprietar este de doi câini.
Cei interesați pot depune solicitarea fie fizic la sediul Primăriei Municipiului Satu Mare (Piața 25 Octombrie nr. 1, camera 5, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00), fie online la adresa: registratura@primariasm.ro. Formularul necesar poate fi descărcat accesând link-ul: Formularul nr. 9.
Primăria Satu Mare reamintește că sterilizarea câinilor este obligatorie conform art. 13^2 din O.U.G. nr. 155/2001, sterilizarea câinilor de rasă comună și a metișilor acestora este obligatorie. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.