Prin grija unor femei inimoase și implicate, la 1 octombrie 2024 a avut loc la Satu Mare cea de-a VII-a ediție a simpozionului „Prevenirea Cancerului de Sân”. Evenimentul s-a derulat în incinta Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Satu Mare. Acest eveniment, organizat de Asociația de Psiho-Oncologie H.M.N., în parteneriat cu Organizația Femeilor Liberale Satu Mare a avut ca principal obiectiv creșterea gradului de conștientizare a importanței depistării precoce a cancerului de sân.
În cadrul ediției din acest an au luat cuvântul: Hancsiki Cornelia, psiholog clinician și psihoterapeut, dr. Loredana Aracs Tămaș, medic primar oncolog la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, dr. Cornelia Arpășteuan-Breg, medic primar radiologie-imagistică medicală la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, și dr. Cristian Cioltean, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia oncologică la același spital. De asemenea a luat cuvântul dr. Muncean Mircea Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Gynoprax.
Prin tematica abordată, simpozionul a oferit participantelor, dar și celor câțiva domni din sală ocazia de a afla informații prețioase despre prevenirea și depistarea precoce a cancerului de sân, subliniind rolul major al educației în domeniul sănătății și accesului la servicii medicale adecvate.
Psiholog Cornelia Hancsiki a vorbit despre cancer pe care l-a catalogat a fi un mesager și despre cum trebuie înțeleasă această boală, comportamentul necesar a fi adoptat și totodată mijloacele prin care se poate trece peste această suferință. Invitata a vorbit inclusiv despre acele emoții care favorizează apariția bolii, respectiv emoțiile care îmbolnăvesc, apoi acele emoții care se declanșează la aflarea diagnosticului, dar și atunci când boala este în remisie.
Concluzia specialistului a fost aceea că boala este un avertizor asupra derapajelor din viață și că este important să fim prezenți față de tot ceea ce ni se întâmplă, să ne prețuim pe sine și să ne acceptăm așa cum suntem.
Lucreția Kabai ,președinta asociației și Alina Ristea, președinta Organizației de Femei PNL Satu Mare au vorbit despre impactul cancerului la sân la nivel global, dar și național prin datele centralizate ale unor organizații din domeniul Sănătății și totodată au transmis mesaje prin care femeile să-și acorde respectul și atenția cuvenită față de propria persoană. Dr. Loredana Aracs a vorbit despre importanța screeningului, factorii de risc în apariția cancerului la sân, dar și despre depistarea prin autoexaminare și examinarea clinică. Ca de fiecare dată medicul a făcut referire la pașii autoexaminării fiind subliniat rolul unui obicei simplu și la îndemână pentru orice femeie prin care pot fi identificate din vreme anumite schimbări ce vizează sănătatea sânului.
Informații valoroase despre screening și diagnostic au fost oferite celor prezenți de către dr. Cornelia Annemarie Arpășteuan-Breg, medic radiolog, specialist senolog cu o experiență de peste 15 ani în ceea ce privește examinarea clinică a sânului. S-a adus în atenția audienței importanța screeningului în depistarea cancerului mamar, rolul mamografiei considerate la ora actuală singura metodă de depistare a cancerului la sân cât și celelalte metode de investigare la recomandarea medicului specialist: ecografii sau RMN. A fost amintit printre altele că deși acest tip de cancer este cel mai frecvent în rândul femeilor, în România nu există la ora actuală un program național de screening al cancerului de sân.
Mihaela Gh.